RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Кого з утікачів за кордон повернуть в першу чергу: Малюська озвучив подробиці

Верховна Рада України готує до ухвалення законопроєкт щодо примусового повернення до країни всіх чоловіків, які втекли за кордон ховатись від загальної мобілізації. Першими повернуть українських топ-корупціонерів. Але ця процедура буде дуже складною.

Про це повідомив глава Мін'юсту Денис Малюська в етері національного телемарафону "Єдині новини".

Читайте також: Мобілізація у вересні: які сім категорій призивають

За його словами, суди за кордоном відмовляють в екстрадиції через бойові дії в Україні та вимагатимуть чітко обґрунтувати, для чого необхідно повернути українця додому.

“У країнах Європи, де здебільшого перебувають наші топ-злочинці, суди дуже обережно відносяться до питання екстрадиції, зокрема у зв'язку з тим, що у нас триває війна. Їхні адвокати наголошують на тому, що передавати в Україну, екстрадувати таких персонажів буде вкрай-вкрай небезпечно”, - зазначив Малюська.

Водночас наразі у Верховній Раді є спеціальний закон, що забезпечить окремий режим тримання для громадян, яких екстрадують у війну для того, аби забезпечити додаткові заходи безпеки для них.

"Після того, як ми адаптуємо, налаштуємо нашу систему на прийом екстрадованих під час війни, безумовно показники поліпшаться”, - вважає глава Мін'юсту.

Він уточнив, що для повернення інших категорій громадян, а не топ-корупціонерів, необхідно виконати декілька умов.

"Спочатку підуть топи, які вкрали найбільше - їх ми спробуємо екстрадувати в першу чергу, а "середня риба" та інші персонажі підуть пізніше трішки", - пояснив Малюська.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми пояснювали, що не так в гучній заяві Арахамії про екстрадицію ухилянтів.

  • Вас може зацікавити:

Дотягнутись до кожного: чи можлива екстрадиція ухилянтів в Україну

Ухилянтам і лікарям-хабарникам приготуватися: в РНБО обіцяють "круті" міри покарання

Посилювати "облави" не будуть? Якою може бути восени додаткова мобілізація українців