RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У Starlink стався збій під час атаки на Севастополь: подробиці

В мережі супутникового зв'язку Starlink було зафіксовано збій в ніч на середу, 13 вересня. За дивним збігом обставин він припав саме на час української атаки по судноремонтному заводу в окупованому Севастополі.

На це звернув увагу моніторинговий сервіс NetBlocks.

Читайте також: Пошкоджено носій "Калібрів": з’явилися перші супутникові фото ударів по Севастополю

В ніч на 13 вересня, а саме о 3:33, компанія Ілона Маска повідомила про збій в роботі мережі. О 4:39 Starlink відновив свою роботу. Водночас перші повідомлення про атаку на Севастопольський морський завод з’явилися о 3:09.

"Дані показують, що обслуговування на супутниковій інтернет-платформі SpaceX Starlink (AS14593) було відновлено після годинного збою в кількох країнах; оператор не надав пояснення; тривалість інциденту приблизно 50 хвилин", – йдеться в повідомленні.

За даними фахівців, інтернет Starlink не функціонував близько 50 хв. Starlink не розголошує масштаби відключення. Тож невідомо, чи зачепило воно Україну.

Цей збіг викликає питання, особливо після нещодавніх заяв Ілона Маска, коли він виправдовувався, чому у 2022 році він не включив термінали Starlink "на всьому шляху до Севастополя", коли його про це попросила Україна.

Спочатку він казав, що не хотів допустити ескалації конфлікту, бо боявся, що Україна потопить чи не весь російський флот.

Тепер він стверджує, що Starlink був вимкнений в районі Криму через американські санкції проти РФ і увімкнути інтернет без дозволу Білого дому він не міг.

Як повідомляв "Апостроф", американський підприємець Ілон Маск в 2022 році наполіг на вимкненні супутникової мережі Starlink з метою завадити українським військовим здійснити атаки на російський флот.

  • Вас може зацікавити:

Базовий завод для флоту РФ: які наслідки матиме "бавовна" в Севастополі

Атака на Кримський міст: до мережі потрапили супутникові знімки після вибуху

SpaceX обмежив використання Starlink в Україні: кому заборонили користуватися