RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Успіхи ЗСУ на Донбасі і підготовка до форсування Дніпра на Херсонщині: свіжі карти боїв

На п’ятсот сімдесяту добу повномасштабного російського вторгнення українські війська активно готуються до форсування Дніпра на Херсонщині тоді як росіяни не можуть нічого з цим вдіяти. Окрім того, ЗСУ ліквідували в Андріївці Донецької області залишки 72-ї окремої мотострілецької бригади РФ.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Харківщина та Луганщина

Російські війська розпочали наступальні операції вздовж лінії від Куп'янська до Сватового і продовжили їх 15 вересня. Згідно з геолокаційними знімками, що були опубліковані у цей день, російські війська просувалися на захід від Райгородки, що знаходиться приблизно за 12 кілометрів на захід від Сватового. Зазначається, що 14 вересня агрегатор новин з Росії повідомив, що російські війська також наблизилися до Новоєгорівки, яка розташована приблизно за 15 кілометрів на південний захід від Сватового.

15 вересня військовий блогер з Росії повідомив, що підрозділи 138-ї окремої мотострілецької бригади Російської армії, яка входить до Західного військового округу, форсували річку Оскіл біля Новоминська, що знаходиться десь за 20 кілометрів на північний схід від Куп'янська. Вони рушили вглиб території України на фронті шириною майже чотири кілометри та ввійшли в український задній фронт поблизу Дворічної, яка знаходиться близько за 17 кілометрів на північний схід від Куп'янська. Однак інший російський "воєнкор" спростував це твердження і заявив, що ситуація в цьому районі суттєво не змінилася.

Російські джерела повідомляли про наступальні операції російських військ поблизу Масютівки (13 км на північний схід від Куп'янська), Синьківки (8 км на північний схід від Куп'янська), Петропавлівки (7 км на схід від Куп'янська), Берестового (20 км на північний захід від Сватового), Серебрянського лісництва (10 км на південний захід від Кремінної) та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної) 14 і 15 вересня.

Однак речник Генштабу України та Східного угруповання військ Ілля Євлаш повідомив, що російські війська в ці дати не здійснювали наступальних дій на напрямках Куп'янська та Лиману. Євлаш також вказав, що на Куп'янському напрямку діють підрозділи 25-ї загальновійськової армії Російської Федерації. Раніше ISW надавало оцінку, що новостворена 25-та окрема армія, імовірно, має низьку бойову ефективність або недостатню міцність.

Читайте також: "Плаваючий аналоговнєт": що відомо про підбитий російський корабель "Самум"

Донбас

Українські війська визволили Андріївку (розташовану на південний захід від Бахмута) та досягли нових успіхів в районі Бахмута 15 вересня. Український Генеральний штаб та інші офіційні джерела повідомили, що Андріївку визволено 14 вересня, а також зазначили про частковий успіх поблизу Кліщіївки (що розташована на південний захід від Бахмута) 15 вересня.

Українська 3-я окрема десантно-штурмова бригада повідомила, що її військові визволили Андріївку та повністю ліквідували російську 72-у окрему мотострілецьку бригаду (що входить до складу 3-го армійського корпусу) після оточення населеного пункту. Раніше підрозділи 72-ї бригади зазнали значних втрат під час українських контратак у районі Бахмута в травні 2023 року та, ймовірно, втратили боєздатність. Звільнення Андріївки відкриває можливості для просування на південному фланзі Бахмута.

Один із російських військових блогерів твердив, що зараз російські війська контролюють висоти на сході від Андріївки. Інші російські військові блогери визнали, що тактична ситуація російських військ на південь від Бахмута погіршується, і висловили стурбованість тим, що українські сили можуть становити загрозу для російського угруповання в Бахмуті.

Російський військовий блогер також стверджував, що українські сили витіснили російські війська з Кліщіївки і намагаються закріпити свої позиції в цьому населеному пункті, але інші російські "воєнкори" стверджували, що російські війська все ще контролюють це село.

Російські війська спробували контратакувати навколо Бахмута, але 15 вересня не змогли досягти жодних підтверджених успіхів. Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно намагалися прорвати українську оборону поблизу Богданівки (7 км на північний захід від Бахмута) і відновити свої позиції, які втратили біля Ягідного (2 км на північ від Бахмута).

У той же день, 15 вересня, російські війська продовжували обмежені наступальні дії на фронті між Авдіївкою і Донецьком, проте не досягли жодних підтверджених успіхів.

Південь

У Генштабі України повідомили, що українські сили продовжують штурмувати Шахтарський напрямок в районі кордону Донецько-Запорізької області. Крім того, 15 вересня українські війська активно вели наступальні операції в західній частині Запорізької області, хоча не було заявлень або підтверджених наступів. У Генштабі України також повідомили, що українські війська продовжують атакувати Мелітопольський напрямок (захід Запорізької області) і завдають значних втрат російським військам як у живій силі, так і в техніці поблизу Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

Російські джерела, включаючи Міноборони Росії, стверджували, що українські сили проводили невдалі штурми поблизу Роботиного (12 км на південь від Оріхова) та Вербового. Російський військовий блогер також твердив, що російські сили все ще контролюють Вербове і що українські сили не наближаються до цього населеного пункту. Водночас інший російський військовий блогер заявив, що російські війська не контролюють Роботине і відступили з околиць населеного пункту в прилеглі ліси.

Також повідомляється, що 12 вересня російські війська продовжили наземні атаки в західній Запорізькій області, але не було жодного підтвердженого просування.

Російські військові блогери продовжували висловлювати занепокоєння щодо обмеженого перетину річки Дніпро в Херсонській області 14 і 15 вересня. Вони стверджували, що українські сили посилили свою активність на невизначених островах дельти річки Дніпро біля Антонівського мосту, з метою закріпити позиції для майбутнього наступу на східний (лівий) берег Херсонської області.

Зауважується, що російські війська, ймовірно, не мають достатньої живої сили для відстоювання від значної української атаки на цій ділянці фронту, особливо враховуючи, що російське командування перемістило деякі підрозділи із Херсонської області до Запорізької області.

Міністерство оборони Великої Британії оцінило, що російським силам знадобиться декілька місяців, щоб вивезти уламки з сухих доків у Севастополі. Це призведе до того, що ці уламки стануть на цей час непридатними для використання та стануть серйозною проблемою для обслуговування Чорноморського флоту.

Військово-морські сили України також підтвердили інформацію про те, що 14 вересня ВМС України знищили російську систему протиповітряної оборони С-400 "Тріумф", імовірно поблизу Євпаторії.

Раніше ми писали, як вибухи у Криму відобразилися на мешканцях півострова.

  • Вас може зацікавити:

Російська оборона в Бахмуті під загрозою: експерт про наслідки звільнення Андріївки

Отримав значні пошкодження: у Чорному морі атакований ракетний корабель "Самум"

Об'єднані сили провели на півночі навчання щодо боротьби з ДРГ: фото і відео