RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Майже все розтрощено, але життя триває: ексклюзивний фоторепортаж зі спаленого росіянами Лиману

Рік тому, після запеклих боїв українські бійці звільнили Лиман Донецької області. Зараз місто напівзруйноване, проте люди в ньому продовжують жити й воно потроху теж повертається до життя.

Фотокореспонденту "Апострофу" Роману Пєтушкову вдалося побувати в Лимані та зробити фото.

На світлинах можна побачити "скелети" багатоповерхівок, від яких залишилися лише голі стіни з дірками для вікон, або ж обвуглені будинки. Деякі інші будівлі вціліли – їхні вікна наглухо забиті дошками, аби уникнути поранення осколками у разі вибухів.

У місті можна помітити символи на будівлях, залишені представниками "руського міра" та вщент спалені автівки.

Одним із символом незламності українського народу стала наполовину зруйнована багатоповерхівка, де частини квартир просто немає, а в іншій половині можна побачити побут людей, які там жити. Так, в одній із квартир висить люстра, стоять дивани та на трьох ніжках продовжує стояти стіл.

Попри жахливі умови, у Лимані продовжує жевріти життя – на балконах без скла сидять коти, подихати повітрям на лавку вийшла бабуся, молода жінка винесла надвір вибити ковдру, на мотузках сушиться випраний одяг. Вона та ще пара пенсіонерів – єдині, хто живе в напівзгорілій п'ятиповерхівці без центрального водопостачання та опалення, проте уже зі світлом.

Читайте також: Вражає з перших метрів: фоторепортаж зі Святогірська після звільнення

Ймовірно, ті люди, які залишилися у Лимані, продовжують піклуватися про "братів наших менших", адже серед гори сміття можна помітити пакет від корму для котів. Можливо, його привезли волонтери. А на стіні поруч написано: "Обережно, міни".

Подекуди можна побачити вивіски із надписами "Шаурма, хот-дог, фрі", а також людей, які продають одяг. Переважно, це військова форма, але також ще невеликий асортимент дитячого одягу, спортивні штани та кофти, шапки, білизна. Також у місті працює відділення "Нової пошти" та "Укрпошти". Місцеві намагаються заробити, готуючи гарячу їжу військовим та волонтерам. Також до Лиману повертаються комунальники та сфери надання послуг, почала курсувати маршрутка до Слов'янська.

За словами кореспондента Романа Пєтушкова, під час боїв у місті дуже постраждав цивільний сектор – близько 80% житлового фонду зруйновано або пошкоджено. Вцілілих будинків майже нема, багато із них забито дошками. Місцевих жителів дуже мало – упродовж знімання Роман зустрів всього кілька десятків людей. Ті, хто виїхали, поки що не повертаються, оскільки росіяни гатять ствольною артилерією і місто знаходиться близько до фронту. Зокрема, два прильоти було і під час знімання.

"Тут зруйнована залізниця та майже вся інфраструктура, на відміну від сусіднього Святогірська. Місто періодично піддається обстрілам. Звуки вибухів тут чути кожну годину", - розповів кореспондент.

Нагадаємо, українська армія наступного дня після анексії РФ звільнила місто Лиман у Донецькій області, про що у ЗМІ повідомили 1 жовтня 2022 року. Лиман - важливий транспортний вузол в Донецькій області, окупований Росією наприкінці травня. Упродовж окупації, що тривала чотири місяці, багато мешканців покинули місто або загинули.

1 жовтня 2022 року ЗСУ увійшли на околиці Лиману. А вже 2 числа місто було повністю зачищено. Після звільнення Лимана, в ньому виявили масові поховання. За попередніми даними, в одному з них було поховано близько 200 цивільних, а в іншому принаймні 20 українських військовослужбовців.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Раніше ми писали, чому для ЗСУ було важливо повернути контроль над Лиманом.

  • Вас може зацікавити:

Знищено понад 100 окупантів: офіцер ЗСУ про ситуацію на Лимано-Куп’янському напрямку

СБУ мовчить: в Лимані родина колаборантів з 2014 року співпрацювала з окупантами

Це не затишшя перед бурею: у ЗСУ розповіли про ситуацію на Лимано-Куп'янському напрямку