RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Погана погода заважає і ЗСУ, і окупантам: оновлені карти боїв

Погодні умови заважають ЗСУ та ЗС РФ проводити масштабні наступальні дії на фронті. Через погіршення погоди також зафіксовано зниження активності БПЛА.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни ISW від 8 грудня.

Читайте також: В пеклі чергове поповнення: оновлені цифри втрат армії окупантів

Ситуація в Харківській та Луганській областях

За даними Генштабу, ЗСУ відбили атаки російських військ на Куп’янському напрямку в районі Синьківки та Іванівки і на Лиманському напрямку в районі Спірного і Тернів. Російські війська також намагалися атакувати біля Веселого (31 км на південь від Кремінної).

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що ЗС РФ відновили штурми на Лиманському напрямку. За його словами, частини 283-го мотострілецького полку окупаційної армії безуспішно наступали на схід від Тернів, а частини 228-го полку - безуспішно вели наступ між Дібровою та Кузьминим.

Російські джерела стверджували, що українські сили наступали на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна 8 грудня. Зокрема, біля Синьківки, Ямполівки та озера Лиман.

Ситуація на Донеччині

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська продовжували наступальні операції на південь від Бахмута. Міністерство оборони (МО) Росії відзвітувало про штурм Кліщіївки та продовження свого наступу поблизу Бахмута. За даними Сил оборони, ЗС РФ безуспішно атакували поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

Опубліковані геолокаційні кадри підтверджують, що окупанти просунулися до очисних споруд на південь від Красногорівки (5 км на північний захід від Авдіївки).

За даними російських джерел, впродовж минулих двох діб ЗС РФ нібито просунулися в напрямку Новокалинового, до околиць Авдіївського коксохімічного заводу та в промисловій зоні. Генштаб України, зі свого боку, прозвітував, що російські війська безуспішно атакували на схід від Новобахмутівки, на південь від Тоненького, поблизу Степового, Авдіївки та Первомайського.

У пресцентрі Сил оборони Таврійського напрямку України повідомляли, що на Авдіївському напрямку воюють понад 40 тисяч російських військ. Кремль передислоковує на цю ділянку фронту резерви підрозділів "Шторм-Z" і мобілізований особовий склад.

Також росіяни вели наступ на захід і південний захід від міста Донецьк, але геолокаційних доказів немає. Генштаб України повідомив, що ЗС РФ безуспішно атакували поблизу Красногорівки, Мар’їнки, Побєди і Новомихайлівки.

Ситуація на півдні України

Генштаб ЗСУ повідомив, що ЗС РФ не здійснювали наземних ударів у районі кордону Донецько-Запорізької областей. Сили оборони продовжували наступальні операції в західній частині Запорізької області. Російські джерела стверджують про відбиття українських атак поблизу Роботиного, Вербового та Новофедорівки. Міноборони РФ повідомило про українські атаки поблизу Нестерянки та Успенівки.

Погані погодні умови заважають як російським, так і українським силам використовувати великі БПЛА та досягати значного прогресу на фронті. Геолокаційні кадри від 7 грудня показують, що ЗС РФ просувалися на південь від Роботиного в напрямку Новопрокопівки.

Українські наземні операції також продовжувалися на лівому березі Херсонської області. Російські блогери запевняли, що ЗСУ посилили темпи бойових дій та тримають плацдарм у Кринках.

Раніше ми розповідали, що у Путіна шукають вже інші "перемоги" через невдачі на Авдіївському напрямку.

Вас може зацікавити:

Що відбувається під Авдіївкою та Куп'янськом: прогноз експерта

Хотіли йти на Берлін, але зупинилися під Авдіївкою: план широкомасштабного наступу РФ провалився

Німецька розвідка помиляється: за скільки РФ зможе відновитися для нової війни і що робити Україні