RU  UA

Росіяни змінили тактику повітряних атак: підступний план ворога розкрито

Росіяни почали змінювати тактику запуску дронів та ракет – вона полягає у тому, щоб задати максимального ураження українських містах.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, полковник Наталя Гуменюк.

За її словами, окупанти почали рідше запускати дрони з акваторії Чорного моря, а коли вже ті "заходять на удар", вони намагаються маневрувати поміж населеними пунктами – над житловими кварталами, промисловими об’єктами, об’єктами інфраструктури.

"Якщо брати одну з крайніх атак на Одещину, в місті-мільйоннику люди фіксували поміж багатоповерховими будинками маневрування шахедів як в акустичному сенсі, так і візуально. І відповідно збиття в таких умовах надзвичайно важке. Саме тому стаються такі випадки, коли уламками завдається дуже суттєва шкода, коли вже збитий шахед все одно руйнує житло і вбиває людей", - розповіла Гуменюк.

Окрім цього, росіяни запускають "шахеди" по кілька груп у кілька хвиль. Це робить з метою дослідити роботу ППО та протидіяти їм наступною хвилею. Попри все, наразі українській протиповітряній обороні вдається збивати ворожі цілі.

Читайте також: У Сил оборони менше дронів, але більше переваг: військовий розповів про особливості війни БПЛА на фронті

Начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України пояснила, що запуск "шахедів" то великими, то маленькими партіями також може бути спрямоване саме на виявлення та виснаження систем протиповітряної оборони.

Гуменюк розповіла, що ворожих літаків декілька днів взагалі не було у повітряному просторі, зокрема на тимчасово окупованій Херсонщині, звідки відбувалися пуски керованих авіабомб (КАБів). Кілька днів тому, росіяни все ж вийшли на рубіж і почали вишукувати нову точку пуску для того, щоб убезпечувати свій літак.

"Ми спостерігаємо зміну поведінки в тому, що тепер КАБи випускає один літак, а другий займається його прикриттям. Кількість КАБів також критично зменшилась. Якщо раніше це було від 20 до 80 і більше КАБів за добу, то за минулу добу ми фіксуємо сім керованих авіабомб, які прилетіли по правому берегу. Ми продовжуємо бойову роботу щодо зменшення і взагалі припинення бомбардувань прифронтових територій", - резюмувала полковниця.

Раніше ми писали, що Росія похвалилася новим дроном "Одуванчик".

  • Вас може зацікавити:

Сили оборони розширюють плацдарм на лівобережжі Херсонщини, за добу на фронті - 56 бойових зіткнень: зведення Генштабу

920 окупантів зустріли "персональний" Новий рік: свіжа статистика втрат РФ у війні

ЗСУ просунулися на захід від Горлівки, на декількох напрямках – позиційні бої: звіт ISW і карти