RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Росія похвалилася новим дроном "Одуванчик": як він виглядає і на що здатний

Компанія KMZ з РФ представила ударний швидкохідний безекіпажний катер-носій (ШБКН) "Одуванчик", який має схожість з українськими дронами. Його зробили на замовлення Міноборони Росії.

Про це повідомляє "Мілітарний".

Читайте також: Росія заявила про новий "рой дронів": що про них відомо

Російський Кінгісеппський машинобудівний завод (KMZ) із Санкт-Петербурга зробив десять таких дронів на замовлення оборонного відомства РФ для проведення випробувань у зоні бойових дій в Україні.

Дрон схожий на українські моделі, але з деякими відмінностями. На корпусі немає видимої антени засобів зв'язку, оптичних пристроїв спостереження та наведення на ціль, що може не дозволити його використовувати проти маневрених надводних цілей. Але це все ще дозволяє йому завдавати ударів по мостах та портах.

Також ШБКН може нести бойову частину чи інше навантаження до 600 кг. Український безпілотник "Морський малюк" під час підриву Кримського мосту в липні мав на борту 850 кг вибухівки. Також російський морський дрон може долати відстань 200 км на швидкості до 80 км/год. Тобто, якщо його запустять з окупованого Криму, то він може вразити одеські порти.

Російський морський дрон "Одуванчик"Фото: KMZ

Також їх, мабуть, зможуть запускати із суден у море, але поки що невідомо, як ним керуватимуть без зв'язку. Можливо, застосовувати інерційну систему з корекцією GPS, як Shahed-136 або за допомогою дронів-ретрансляторів зв'язку.

"Ефективність використання українських безпілотників, а також кілька захоплених бортів дали значний поштовх розвитку цієї ніші безпілотного озброєння в Росії", - йдеться у повідомленні.

Водночас голова фонду "Повернись живим" Тарас Чмут заявив, що запуск масового виробництва цих дронів може перетворити Чорне море на "сіру зону".

"Погані новини для нас. РФ запустить масове виробництво і ЧМ (Чорне море - "Апостроф") перетвориться у повністю "сіру зону". У цих умовах ще більша актуальність у патрульно-протидиверсійних силах, БПЛА тощо. І менша актуальність у великих надводних платформах", - зазначив він в X (колишній Twitter).

Раніше ми розповідали, українські ракети знищили міф про "непереможний" флот Росії.

  • Вас може зацікавити:

Під акомпанемент "Кинжалів": навіщо Путін влаштував масовану атаку під час "прямої лінії"

Чому Росія взяла паузу в ракетних ударах з моря: у ВМС описали ситуацію

Війна перейшла у тривалу фазу: експерти дали прогноз і розповіли, до чого готуватись миру та Україні