RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На "Укрзалізниці" викрили масштабну схему на 95 млн: причетний відомий СБУвець

Національне антикорупційне бюро викрило злочинну групу – учасники встигли отримати 94,7 млн гривень на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами. Названо особу одного з затриманих.

Про це повідомило НАБУ на офіційній Facebook-сторінці.

Читайте також: Скандал з бронежилетами для ЗСУ: у Фінляндії затримали підозрюваних

В повідомленні вказано, що Національне антикорупційне бюро спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою змогли викрити організовану групу на АТ "Укрзалізниця". Група встигла отримати 94,7 млн гривень на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами.

"З червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю. Зокрема, він організував підготовку та направлення до "УЗ" листа "Щодо загроз державній безпеці", який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами", – йдеться у повідомленні.

Зауважується, що компанія-переможець перебуває під контролем громадянина з Республіки Білорусь, що також має зв’язки з країною-агресоркою. НАБУ вказує, що штучне підвищення ціни майже вдвічі відбувалося наступним чином:

“Цей "переможець" через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі".

В результаті реалізації схеми, що тривала впродовж 2022-2024 років, "УЗ" зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, натомість цими коштами заволоділи та вільно розпоряджалися учасники злочину.

Лідера, співорганізатора та двох учасників організованого угрупування вдалось затримати, попередньо за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України. Суд, завдяки діям детективів та прокурорів, вже наклав арешт на 53 млн гривень на банківських рахунках компанії-постачальника.

Журналіст Олег Новіков назвав особу одного з підозрюваних – Артем Шило, колишній радник Офісу президента, посадовець СБУ. "Саме він, за версією слідства, очолює цю організовану групу. Його затримали", – написав Новіков.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала агента РФ, який готував ракетні удари по об’єктах "Укрзалізниці".

  • Вас також може зацікавити:

Вимагали гроші у волонтера: НАБУ затримало голову Тернопільської облради

Екснардеп направив до НАБУ заяву про скоєння злочину головою Центренерго Андрієм Готою

Допомагав окупантам будматеріалами: у Києві затримали бізнесмена з Бердянська