RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Росіяни втрачають позиції біля Кремінної на Луганщині: в ISW проаналізували зміни на фронті

Щодня на фронті ведуться запеклі позиційні бої, проте ворог має частковий успіх на деяких напрямках. Зокрема на південь від Кремінної, де окупанти ведуть бої за тактичну висоту в районі кар'єру. Проте на захід від Кремінної ворог втрачає обмежені позиції через постійні українські контратаки.

Про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

Читайте також: Україна розробила план для контрнаступу: Зеленський заінтригував заявою

Луганська область

Фахівці ISW вказують, що російські війська нещодавно просунулися на південь від Кремінної. Геолокаційні кадри, опубліковані 8 квітня, показують, що російські війська досягли незначних успіхів у районі крейдяних кар’єрів на південь від Кремінної. Російський мілблогер заявив, що російські війська ведуть бої за тактичні висоти в районі кар’єру та змогли захопити обмежені позиції.

Крім того, російські джерела стверджували, що велися важкі бої біля Тернів (на захід від Кремінної), але там ворог втрачає обмежені позиції через постійні українські контратаки.

Український Генштаб вказав на продовження невдалих атак ворога:

  • на південний схід від Куп’янська поблизу Кислівки;
  • на захід від Сватового біля Андріївки;
  • поблизу Терни.

Донецька область

9 квітня під Бахмутом тривали позиційні бої, однак змін на лінії фронту немає. Деякі російські мілблогери стверджували, що російські сили завершили захоплення Богданівки (на північний захід від Бахмута) і просуваються до Калинівки (на захід від Богданівки), тоді як інші стверджували, що українські сили ще залишаються в Богданівці.

Російські джерела також стверджували на просуванні на південь і південний схід від Часового Яру, проте фахівці ISW не знайшли візуальних підтверджень.

Представник українського угруповання військ "Хортиця", підполковник Назар Волошин заявив, що російські війська продовжують значний обстріл піхоти на схід від Часів Яру та що російські війська перекидають піхоту на бойових машинах піхоти (БМП) для пішого штурму українських позицій за підтримки артилерії та авіації.

Позиційні бої тривали:

  • на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського, Спірного та Роздолівки;
  • на захід від Бахмута біля Нового (безпосередньо на схід від Часів Яру);
  • на південний захід від Бахмута біля Ступочок, Кліщіївки та Андріївки.

Аналітики ISW вказують на те, що російські війська завдають потужних ударів плануючими бомбами по українських позиціях, щоб забезпечити подальше просування до Часового Яру, подібно до того, як ворог завдавав ударів бомбами по Авдіївці.

Російський мілблогер згадував, що окупанти завдають потужних ударів з керованих плануючих бомб ФАБ-250 по українських укріпленнях у Часовому Яру, а також використовують ракети С-8 і С-13 для підтримки наземних частин.

Аналітики Інституту вивчення війни пишуть про те, що російські війська нещодавно просунулися на захід від Авдіївки та станом на 9 квітня, ймовірно, захопили Первомайське (на південний захід від Авдіївки).

Кадри геолокації, опубліковані 9 квітня, показують, що російські війська також мали частковий успіх на північний схід від Нетайлового (безпосередньо на захід від Первомайського).

Бої також тривали:

  • на північний захід від Авдіївки поблизу Новобахмутівки та Бердичів;
  • на захід від Авдіївки біля Уманського;
  • на південний захід від Авдіївки біля Невельського.

Український військовий вказав, що російські війська намагаються взяти Семенівку, атакуючи малими групами по п’ять-сім осіб як зі сходу, так і з півночі.

Фахівці ISW вважають, що російські війська нещодавно просунулися на захід і південний захід від міста Донецьк. Геолокаційні кадри за 8 квітня показують, що окупанти досягли успіху в південно-східній Красногорівці (на захід від Донецька) після механізованого штурму.

Український офіцер, який воював у бригаді, дислокованій поблизу Красногорівки, зазначив, що російські сили здійснили загалом сім штурмів у період між 8 та 9 квітня, проте до ранку 9 квітня українська контратака знищила сім одиниць російської техніки.

Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ вказало, що за останні три дні українські війська знищили в Новомихайлівці понад 18 російських одиниць техніки різних типів, серед них три танки і вісім бойових машин.

Позиційні бої тривають на захід від міста Донецьк поблизу Георгіївки та на південний захід від міста Донецьк поблизу Новомихайлівки та Побєди.

9 квітня в районі кордону Донецько-Запорізької області тривали обмежені позиційні бойові дії без змін лінії фронту. Українські джерела вказували на бої поблизу Урожайного та Старомайорського (обидва на південь від Великої Новосілки).

Ворог продовжує завдавати удари некерованими плануючими бомбами по українських позиціях поблизу Вугледара.

"Південна вісь"

9 квітня на заході Донецької області тривали позиційні бої без змін лінії фронту. Зокрема бої велись:

  • біля Роботиного;
  • в районі Мала Токмачка (на північний схід від Роботиного);
  • на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Крім того, 9 квітня на східному (лівому) березі Херсонської області тривали бойові дії, зокрема в районі Кринок, однак підтверджених змін на фронті не виявлено.

Нагадаємо, раніше в ЗСУ зробили заяву про те, чи зайшли росіяни до Часового Яру.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни активізували наступальні дії по всій лінії фронту, в ISW заявили про проблеми для ЗСУ

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Удари по аеродромах в Росії: який відсоток бомбардувальників Ту-95МС знищено