RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Росіяни активізували наступальні дії по всій лінії фронту, в ISW заявили про проблеми для ЗСУ

Росіяни й надалі намагаються прорвати оборону українських військових, активізуючи наступальні операції вздовж всієї лінії фронту. З огляду на затримку з наданням західної зброї, ЗСУ, ймовірно, муситимуть ухвалювати складні рішення щодо пріоритетних питань оборони.

Про це повідомляють фахівці Інституту вивчення війни.

Читайте також: Ворог намагався прорвати оборону ЗСУ, за добу на фронті - 76 бойових зіткнень

Зокрема аналітики ISW зауважують, як начальник Головного управління військової розвідки України генерал-лейтенант Кирило Буданов повідомив, що Україна очікує посилення наступальних операцій РФ наприкінці весни та на початку літа.

Вони згадують інтерв’ю Буданова німецькому телеканалу ARD, що було опубліковане 7 квітня. Він заявив, що Україна очікує особливої активізації російських наступальних операцій, зокрема на Донбасі.

Начальник ГУР МО також вважає, що російські окупаційні війська, ймовірно, спробують просунутися до Часового Яру (на захід від Бахмута) і в напрямку Покровська (близько 43 км на північний захід від Авдіївки).

Крім того, аналітики ISW відзначали, що росіяни прискорили темпи наступальних операцій на всьому полі бойових дій, зокрема шляхом проведення механізованого штурму в напрямку Часів Яру, що відбувся 4 квітня. Вони згадують, як президент Зеленський вказував, що затримка з наданням допомоги у сфері безпеки "змусили Україну передати ініціативу на полі бою Росії, і що українські військові не можуть планувати успішний контрнаступ або оборону, не знаючи, коли і яку саме допомогу отримає Україна".

Фахівці ISW продовжують оцінювати, що затримка в наданні західної військової допомоги змушують українських військових доукомплектовувати матеріально-технічні засоби. Тому аналітики зауважують, що українські війська, через тривалі дебати в США щодо військової допомоги, муситимуть приймати складні рішення щодо пріоритетності певних аспектів своєї оборони шляхом боротьби з ініціативою обмеження російського військового потенціалу або планування майбутніх контрнаступальних операцій.

Напрямки боїв

Луганська область

7 квітня позиційні бої тривали на захід від Кремінної біля Тернів і на південь від Кремінної біля Білогорівки. Російський мілблогер вказував на наступ поблизу Тернів.

Донецька область

7 квітня Генштаб України повідомив, що українські війська відбили атаки російських військ на сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута) поблизу Спірного, Виїмки, Роздолівки, Федорівки та Веселого. 7 квітня російські війська просунулися на північний захід і захід від Бахмута, але підтверджених змін на лінії фронту не було.

Позиційні бойові дії тривали:

  • на північний захід від Бахмута в районі Богданівки,
  • на захід від Бахмута в районі Іванівського,
  • на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки та Андріївки.

Російські війська нещодавно здійснили підтверджене просування на захід від Авдіївки 7 квітня на тлі безперервних позиційних боїв у цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані 7 квітня, показують, що російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Первомайського (на південний захід від Авдіївки).

Позиційні бої тривали на північний захід від Авдіївки в районі Новокалинового, Новобахмутівки та Бердичів; на захід від Авдіївки поблизу Тоненьке та Семенівки; на південний захід від Авдіївки біля Первомайського, Невельського та Водяного.

Також повідомляється, що російські сили просунулися на південний захід від міста Донецька на тлі безперервних позиційних боїв на захід і південний захід від міста Донецька 7 квітня. Російські мілблогери стверджували, що російські війська просунулися в центрі Новомихайлівки (на південний захід від міста Донецьк), а також на північ і південь від населеного пункту, але ISW не помітило візуального підтвердження змін на фронті.

"Південна вісь"

7 квітня тривали позиційні бойові дії в західній Запорізькій області поблизу Роботиного та на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного), але жодних підтверджених змін на лінії фронту не було. Російський мілблогер стверджував, що російські сили захопили невизначену українську позицію на північний захід від Вербового, але ISW не виявили візуальних доказів цього.

Також російські війська спробували атакувати українські позиції на східному (лівому) березі Херсонської області відносно більшою кількістю невеликих штурмових груп. 7 квітня на східному березі Херсонської області в районі Кринок тривали позиційні бої.

Нагадаємо, раніше Буданов розповів, коли і де Росія зможе піти в новий наступ.

  • Вас також може зацікавити:

Сотні "хороших" росіян і колони спаленої техніки: в Генштабі оновили дані про втрати ворога

Хочуть перетворити у "сіру зону": росіяни націлились на велике місто України

Нічна атака "шахедів": в низці областей лунали вибухи, під Одесою є влучання