RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

17 українців застрягли на російсько-грузинському кордоні

На російсько-грузинському кордоні застрягли 17 громадян України, депортованих з РФ. Грузія відмовляється їх пропускати через відсутність оригіналів паспортів і чекає, коли українська влада підтвердить їхні особи.

Про це виданню "Холод" розповів один із цих українців, 31-річний Олександр Шульгін.

Українці живуть без можливості виходити на вулицю у підвальному приміщенні без вікон на КПП "Дарьялі", що межує із КПП "Верхній Ларс". Деякі з них хворі на туберкульоз. Частина українців – колишні в'язні, які перебували у російських в'язницях. Решту депортували за порушення міграційного режиму.


За словами Шульгіна, останні 10 років він жив і працював у Росії: "У січні цього року мене затримали співробітники поліції та звинуватили в порушенні режиму перебування, хоча раніше ніколи не питали жодного дозволу на роботу. У мене забрали паспорт і посадили до Центру тимчасового утримання іноземних громадян у Краснодарському краї. Там я пробув сім з половиною місяців, і звідти мене привезли на кордон Росії та Грузії. Російські прикордонники пропустили мене без проблем, а на грузинському кордоні зупинили і спустили до цього підвального приміщення. Я перебуваю в неволі з 2 серпня, вже майже місяць".

З 2 серпня через кордон не пропустили жодного українця, які застрягли на КПП. Деякі там перебувають близько двох місяців.

"Тут сиро, волого, немає ніякої витяжки, з труби капає конденсат. Нас просто тримають у неволі, не випускають на вулицю і ніхто нічого не говорить. Мовляв, чекайте і все. Раз на тиждень волонтери привозять їжу, дякую їм за це. Але чому все працює так і до кого нам звертатися, ми не знаємо”, - розповів Шульгін.