RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Купівля "євробляхи" та нульове розмитнення: що треба знати і на що звернути увагу

Під час дії воєнного стану українці мають змогу купити вживаний автомобіль за кордоном та пройти процедуру нульового розмитнення - без сплати ввізного мита, ПДВ та акцизу.

Про це пише видання "Бізнес район".

Нульове розмитнення - у чому полягає нововведення

Під час випуску транспортного засобу у вільний обіг людина сплачує за ввізне мито - 0 грн; за ПДВ - 0 грн; за акциз - 0 грн. У час, коли не діяв відповідний закон, держава нараховувала 10% в’їзного мита, 20% ПДВ від митної вартості того товару, який перевозиться, а також ще акциз у вигляді декількох відсотків, який розраховувався індивідуально в залежності від віку автомобіля, об’єму або типу двигуна. Загалом, під час дії нульового розмитнення українцям десь на 35% буде дешевше привезти автомобіль і в Україні його офіційно зареєструвати.

Нульове розмитнення - додаткові витрати

У сервісному центрі МВС громадянам потрібно буде заплатити за адмінпослугу, бланкову продукцію (бланк номерного знаку) та за оформлення свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Окрім цього, при першій реєстрації євробляхи водії мусять зробити внесок до ПФУ, який розраховується в залежності від вартості авто:

  • якщо автівка коштує до 400 тисяч гривень - 3%;
  • від 400 до 700 тисяч - 4%;
  • понад 719 гривень - 5%.

Окрім цього, українці можуть додатково витратити кошти на послуги брокера.

Нульове розмитнення - які автівки можна привозити до України

Під забороною транспортні засоби, які були виготовлені в Росії або на окупованих територіях. Якщо це легковий автомобіль - екологічний стандарт має бути не нижчим за Євро-2, вантажний - від Євро-5. На американських виробників не розповсюджуються європейські екологічні стандарти, тому водіям доведеться додатково проходити ліцензійне дослідження.

Нульове розмитнення - як ввезти автівку до України

Необхідно зняти з реєстрації автомобіль у країні, де він був придбаний, після чого транспортний засіб варто доставити на митну територію України. Перша процедура - проходження державного кордону. З 25 квітня українці можуть завозити автівки через наступні КПП:

  • на ділянці польського кордону "Угринів", "Грушів", "Смільниця", "Устилуг";
  • на ділянці словацького кордону пункт пропуску "М. Березний";
  • на ділянці угорського кордону пункти пропуску "Давінкове", "Косіне".

На кордоні треба надати технічну документацію на автомобіль, а митники обов'язково перевірять оригінальність VIN-коду, який нанесено на шасі автомобіля. Окрім цього, вимагатимуть показати технічний паспорт із відміткою про зняття реєстрації та про так звані товаросупровідні документи. Як правило, це договір купівлі-продажу або інший документ, якщо купували в фірми.

Друга процедура - транспортування автівки в підрозділ митного оформлення вже для випуску у вільний обіг. Після перетину кордону водіям дають 5 діб на тій самій митниці або 10, якщо перетин та оформлення відбуваються на різних митницях.

Раніше ми розповідали, скільки можна заощадити на нульовому розмитненні євробляхи.