RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Штраф не отримаєте, але краще нікуди не їхати: які несправності авто не підпадають під порушення правил дорожнього руху

Деякі несправності автомобіля, звичайно, не стануть причиною втрати водійських прав і за них не випишуть значний штраф, але їх все ж таки не потрібно ігнорувати. Перші дзвіночки можуть сигналізувати про можливі поломки, тому краще припинити експлуатацію авто аж до їх усунення.

"Апостроф" розповідає, які несправності авто не підпадають під штраф.

До встановлених законом України обмежень на експлуатацію та подальший рух автомобіля увійшли фактори, що порушують коректність водіння та загрожують усім учасникам дорожнього руху. Але є також інші поломки та дефекти, не пов'язані з керуванням машини, але ті, що впливають на безпеку водія та інших пасажирів.

У списку "легальної" поломки - система автоматичного гальмування (ESP). Цю несправність не вважають критичною та через неї не заборонять експлуатувати авто. Але автомобілістам, у яких немає достатньо досвіду екстремального водіння, система сильно полегшує керування на зледенілій, мокрій або занесеній снігом ділянці дороги.

Читайте також: В Україні водіям готові платити до 75 тисяч гривень на місяць: які вакансії

Ще одна "законна поломка" – проблеми з подушками безпеки. Повітряні подушки безпеки постійно рятують сотні людських життів. Водночас, її несправність не є причиною заборони експлуатувати транспорт, і згідно із законом, дозволено їхати без подушки.

У список інших поломок входять кондиціонер і механізм регулювання положення крісла водія. Так, експлуатувати автомобіль із цими несправностями, звичайно, можливо, і поліція не зверне на це увагу, але задуха в салоні та незручне розташування за кермом послаблять увагу водія і можуть призвести до великої біди.

Нагадаємо, в Україні посилюють покарання за неправильне та незаконне використання номерів транспорту, а за тріщини на вітровому склі водію загрожує штраф за частиною 1 статті 121 КУпАП у розмірі 340 гривень, проте експерти дійшли висновку, що він є незаконним.