RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Не вірте шахраям: за що водія можуть оштрафувати на 67 тисяч гривень

Українці за використання підробних водійських документів ризикують отримати великий штраф або арешт на кілька місяців.

Про це розповів начальник регіонального сервісного центру МВС в Кіровоградській області Сергій Пижов.

За його словами, в Україні активізувалися шахраї, які пропонують громадянам придбати підробні документи, зокрема водійське посвідчення. Зловмисники у своїй схемі використовують реальні дані, однак як вони їх отримують із системи - додаткове питання для правоохоронців.

Читайте також: $7000 за довідку: в Одесі лікарі-хабарники заробляли на ухилянтах, фото

У цьому контексті Пижов закликає українців не публікувати у соцмережах фото своїх посвідчень, аби шахраї не мали змогу скористатися персональною інформацією. Окремо начальник сервісного центру нагадав про фішингові сайти, за допомогою яких зловмисники можуть викрасти особисті дані.

Портали схожі на офіційний вебресурс Головного сервісного центру МВС, на яких у громадян виманюють персональні дані для створення підробних документів.

"Щодня ви присилаєте нам сотні повідомлень у соціальних мережах. Під час спілкування періодично виникають ситуації, коли водій отримав посвідчення водія, а його немає в Дії. Після уточнень розуміємо - документ було куплено. При чому, ці керманичі навіть не соромляться цього й скидають посилання на ресурси шахраїв, вказують контакти, вартість "послуг", умови доставки", - продовжив Пижов.

Єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше - самостійно пройти 2 курси навчання в акредитованій автошколі та успішно скласти теоретичний та практичний іспити в сервісному центрі МВС. За використання підробних документів передбачений штраф у розмірі 67,1 тис. гривень, арешт до 6 місяців або обмеження волі на строк до двох років.

Раніше ми розповідали, як шахраї обдурюють українців з отриманням водійського посвідчення.