RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Чи можуть поліцейські вимагати документи у водіїв на блокпосту: рішення суду

В умовах воєнного стану в Україні поліцейські навчилися використовувати зупинку на блокпосту для виконання показників за кількістю складених протоколів - зупиняють, але шукають порушення правил дорожнього руху, які не мають нічого спільного з військовим становищем та безпекою країни.

Про це пише "Дорожній адвокат".

Читайте також: Українські водії можуть заощадити на бензині в спеку: що потрібно

У матеріалі зазначається, що автомобіль зупиняють на блокпосту, перевіряють дійсність посвідчення водія та страхового поліса. Тобто їх не цікавить питання виявлення "ворожих елементів", їх мета - накласти адміністративний штраф.

Так, у судовій ухвалі № 496/2220/23 йдеться, що водій їхав вантажівкою з причепом, що потребує посвідчення категорії "СЕ". При цьому у нього категорія на керування вантажівкою без причепа – "С". На блокпосту його зупинили співробітники поліції та попросили пред'явити посвідчення водія та страховий поліс. У відповідь водій заявив, що на блокпосту перевіряються лише документи для підтвердження особи та "техпаспорт" на авто, а не посвідчення водія та страховий поліс. У результаті, після погроз співробітників поліції, він все ж таки пред'явив посвідчення водія. Під час перевірки документа інспектори виявили відсутність категорії для керування вантажівкою з причепом.

"За результатами перевірки працівники поліції склали протокол про адміністративне правопорушення за ч.5 ст.126 КУпАП. Передали матеріали до суду. Суд першої інстанції виніс без присутності водія рішення, яким наклав штраф 40 800 грн та позбавив права керування строком на 5 років", - йдеться у матеріалі.

Вказано, що водій оскаржив рішення суду в апеляційному порядку. Аргументував свою позицію тим, що зупинка на блокпосту не передбачає пред'явлення інших документів, крім документів, що засвідчують особу та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Суд ухвалив, що згідно з Порядком встановлення особливого режиму в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування громадян, а також руху транспортних засобів, де введено військовий стан, затверджений постановою КМУ від 29 грудня 2021 року №1455, блокпост – посилений контрольно-пропускний пункт, який за рішення військового командування тимчасово встановлюється на в'їзді/виїзді на територію/з території, де введено військовий стан та встановлено особливий режим, де облаштовуються місця для перевірки осіб, транспортних засобів, багажу та вантажів. Пунктом 20 Порядку №1455 передбачено такі заходи щодо контролю в'їзду/виїзду на блокпостах:

  • перевірку документів, що засвідчують особу;
  • перевірку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу (документів на транспортний засіб, документів на вантаж, дорожнього листа тощо);
  • проведення огляду транспортного засобу та вантажу (товару) про відповідність документам на вантаж (товар);
  • затримання осіб, транспортних засобів, вантажу (товару), проведення їх огляду та передачу їх уповноваженим представникам правоохоронних органів;
  • тимчасове обмеження (заборона) руху транспортних засобів та осіб.

Апеляційним судом було досліджено наявний у матеріалах справи відеозапис із нагрудних відеокамер поліцейських. З цього відеозапису встановлено, що транспортний засіб справді зупинено співробітниками поліції на блокпості. Далі поліцейські попросили пред'явити посвідчення водія, без повідомлення про причину зупинки транспортного засобу. На це водій надав документи, що засвідчують його особу та свідоцтво про реєстрацію автомобіля. При цьому зазначив, що відповідно до вимог чинного законодавства, при зупинці транспортного засобу на блокпосту, він не зобов'язаний надавати жодні документи, крім документів, що засвідчують особу, та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні водіям на галасливих автомобілях заборонять їздити населеними пунктами до кінця воєнного стану.

Вас також може зацікавити:

Комуналка "заморозилася", але бензин подорожчає

В Україні хочуть штрафувати за гучний вихлоп двигуна: законопроект уже у Раді

В Україні змінилися правила складання іспитів на права: що вирішили у МВС