RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Спілка письменників може втратити найцінніше - ЗМІ

В кінці листопада нинішнього року має відбутися черговий з'їзд Національної спілки письменників України, на якому буде обрано нового голову і може бути прийнято рішення про продаж Будинку літераторів на столичній Банковій.

Про це повідомляє bukvoid.com.ua.

Всі попередні з'їзди НСПУ і в радянські часи, і в незалежній Україні були досить представницькі: 400-500 делегатів. Але в останній день березня 2017 року Ірпені вперше в історії НСПУ відбувся "малий" з'їзд письменників, на якому 68 голосами віддали 5 гектарів землі союзного майна в Ірпені. Відзначимо, що в Союзі - понад 2 000 письменників, які є колективними власниками майна.

У "Літературній Україні" від 4 жовтня 2018 (№36) з'явилася інформація "Про квоти на з'їзді НСПУ", в якій на Правлінні Київської організації Спілки письменників секретар НСПУ Микола Славинський підняв питання про те, що з'їзд письменників має бути таким же представницьким, як в усі попередні роки. На його думку, квота повинна бути "один делегат з'їзду від п'яти членів НСПУ", правління столичної організації погодилося з цим.

Однак з'явилася інформація, що знову готується "урізаний" з'їзд, щоб продати пам'ятник архітектури на вулиці Банковій - маєток Лібермана, де знаходиться головний офіс письменників. Нібито з'явився покупець на цей будинок, який може юридично забезпечити продаж. Свого часу на цей будинок вже претендували кум Путіна Віктор Медведчук і вже покійний Посол Російської Федерації в Україні Віктор Черномирдін.

Незабаром має відбутися Правління Національної спілки письменників України, на якому керівництво Союзу на чолі з головою Михайлом Сидоржевський може запропонувати формат маленького з'їзду, мотивуючи це фінансовими труднощами і економією коштів. Серед письменників шириться занепокоєння, тому що з'явилася загроза втрати Будинку літераторів, - єдиного місця, де вони можуть проводити свої літературні зустрічі.