RU  UA

Його слово не вмирає: як Тарас Шевченко досі змінює життя України

9 березня в Україні та світі відзначають 207-й День народження видатного поета Тараса Шевченка. Його любов до України каралася, проте слово Великого Кобзаря не загинуло, а сам він став символом боротьби українців за незалежність.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

Більшість українців уявляють Шевченка в мужицькому кожусі та хутряній шапці. Саме ці речі він надягнув для зйомки на відоме фото. Утім мало хто знає, що Кобзар був ще тим модником. Якось у своєму щоденнику він ділився радістю, коли придбав гумовий плащ-макінтош.

Крім того, Шевченко завжди був у центрі жіночої уваги. За все життя Кобзаря його коханками були заможна дочка князя Миколи Рєпніна-Волконського, одружена дворянка Ганна Закревська та "вічна наречена" поета - Лекера Полусмакова. І це далеко не весь перелік.

Шевченко став символом боротьби за свободу для багатьох українців. Цей статус поета зберігається крізь віки. Його пророчі слова давали сили новітнім героям. Одним із таких був Сергій Нігоян - один із перших загиблих на Майдані. Хлопець декламував вірш Кобзаря під час Революції Гідності.

Цікаву інтерпретацію постаті Кобзаря зробили творці артхаусної кінострічки про Шевченка. Прем'єра істерну "Тарас. Повернення" відбулася минулого року. У фільмі зобразили останні місяці заслання поета у Казахстані у Новопетрівському форті.

А от в Україні у День народження Кобзаря встановили світовий рекорд. Найбільша кількість пам'ятників, встановлених культурному діячу належить саме монументам Тараса Шевченка. У світі нараховано 1167 пам'ятників Шевченку, з них 99 у 44 країнах світу. Натомість в Україні встановлено 1608 монументів.

У наш час з Тарасом Шевченком можна і поговорити. Розробники запустили проект із митцем у доповненій реальності. Сервіс дозволяє рухати Кобзаря та навіть робити з ним фото.

Шанують Великого Кобзаря не тільки в Україні, а й у інших державах. До Дня народження Шевченка у Флоренції відкрили новий пам’ятник поету.