RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Києві представлять проект "ВЕЛИКА СІМКА", присвячений творчості визначних українських художників

Музей історії міста Києва у співпраці з благодійним фондом "КУЛЬТАУРА" готує національний проєкт "ВЕЛИКА СІМКА", присвячений творчості художників Олександра Архипенка, Михайла Бойчука, Анатолія Криволапа, Казимира Малевича, Георгія Нарбута, Марії Примаченко, Тараса Шевченко.

Проєкт буде представлено у Музеї історії міста Києва, 3-й поверх. Автор проєкту - Юрій Комельков.

Вперше в одній експозиції будуть презентовані твори семи митців, які увійшли до рейтингу "Топ-100 великих українців", що визначали перебіг історії з часів Київської Русі до наших днів за версією журналу "Новое время". Аби сформувати список, журнал створив експертну раду, до якої увійшли 100 авторитетних співвітчизників, серед яких: Сергій Жадан, Владислав Троїцький, Юрій Андрухович, Андрій Курков та інші.

Як вказують організатори, "ВЕЛИКА СІМКА" - це шлях до створення візуального коду нації, опису "генетичного коду" української культури. Проект є продовженням відомого мультимедійного проєкту "UKRAINE.THE BEST. Культурний простірвід А до Я", що фактично став абеткою та палітрою сучасної культури України."

Організатори виставки прагнуть показати художні ідеї авторів, які стали авангардними та вплинули на розвиток культури України та світу, зв’язки цих ідей з витоками, що сховані в народному, духовному, сакральному. Експозиція презентує декілька тематичних блоків: "портрет", "сакральне мистецтво", "полілог".

Вперше будуть представлені 25 творів, серед яких унікальні твори школи бойчукистів з колекції Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, оригінал портрету Михайла Бойчука авторства Охріма Кравченка з Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, унікальна двостороння картина Марії Примаченко "Звір Поліський" з колекції Prymachenko family foundation, в якій мисткиня описала важливу подію своєї біографіі, рідкісний та єдиний підтверджений в Україні автопортрет Казимира Малевича 1934 року з приватної колекції, твір Тараса Шевченка з національного музею імені Т.Г. Шевченка, "Циганка", що став знаковим не тільки для культури країни, але й в житті митця та інші твори.

Задача виставки знайти зв’язки у візуальному мистецтві декількох століть з народним, показати діалоги між важливими меседжами митців, адже наразі є дуже важливим пошук та закріплення цінностей, що стали і є формуючими факторами національної свідомості суспільства для декількох епох.

Інституції-партнери проекту: Національний музей Тараса Шевченка, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького, Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Видавництво АТЛАНТ-ЮЕмСі, Видавництво РОДОВІД, Аукціонний дім "ЗОЛОТОЕ СЕЧЕНИЕ", Prymachenko Family Foundation, LAW NET.

Відео презентація проекту - за посиланням.