RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Щоб добро прийшло, а зло пройшло повз: як правильно прикрасити будинок на Трійцю

В Україні 12 червня, у неділю, відзначають велике церковне свято - Трійцю, а також його називають Зеленими святами, оскільки люди традиційно прикрашають будинки травами та квітами, аби відігнати злих духів від сім'ї.

Про те, які трави треба підготувати, щоб правильно та гарно прикрасити житло, розповідає "Апостроф".

Традиція прикрашати будинки зеленню, травами та квітами пов'язана із землеробськими обрядами: щоб зібрати щедрий урожай влітку, варто захистити себе від злих духів за допомогою різнотрав'я, яке необхідно освятити в церкві. Зелень приносять додому і насамперед прикріплюють до віконниць, дверей та стін: вважається, що на Трійцю на землю спускаються померлі родичі та ховаються саме у рослинах.

Водночас варто зважати, що забороненими є осина, бо на ній повісився Іуда, та верба, тому що вона виконала свій обов'язок на Вербну неділю. Найчастіше на Трійцю використовують чебрець, м'яту, лепеху, любисток та полин, які мають захисні та лікувальні властивості.

Чербець

У народі вірять, що ця рослина знаходиться під заступництвом Богородиці, тому здатна оберігати від лихого ока, зберігати жіноче здоров'я та зцілювати. Чебрець, зазвичай, підвішують до стелі або зашивають у наволочку, а також висушеним додають у чай.

М'ята

М'яту вважають наймудрішою травою, що може відкрити серця людей до добра, відігнати злих духів. Нею краще прикрасити спальню, щоб сон був міцний та спокійний.

Лепеха

Де росте лепеха, ті водойоми чисті, тому її називають "ангельською травою". Аби очистити дім від зла, треба розкидати лепеху на підлозі, поставити її у вази, тоді добрі сили обов'язково захищатимуть будинок та принесуть добробут.

Любисток

Люди вірили, що коли в будинку є незаміжня дівчина, то на Трійцю там обов'язково має з'явитися любисток, який здатний притягувати кохання. Цю рослину можна поставити разом із гілочками у центральній кімнаті.

Полин

У свою чергу полин захищає будинок від постійних конфліктів і чудово справляється з усуненням негативної енергії та, за повір'ям, захищає від русалок та інших річкових духів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які заборони існують на Трійцю.