RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

У Сеймі Литви показали український фільм "Будинок "Слово". Нескінчений роман"

Литовська прем’єра стрічки "Будинок "Слово". Нескінчений роман" відбулась 24 лютого – у роковини початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Показ відвідав один із батьків незалежної Литви Вітаутас Ландсберґіс - учасник ухвалення Декларації про відновлення незалежності у 1990. Фільм показали у сесійній залі Сейму Литовської Республіки.

На презентації виступив один із продюсерів фільму, голова Державного агентства України з питань кіно у 2014-2019 Пилип Іллєнко.

"24 лютого разом з Мариною Кошкіною, Ростиславом Мартинюком і Олегом Щербиною мали честь представити художній фільм режисера Тараса Томенка "Будинок "Слово". Нескінчений роман" в Сеймі Литовської Республіки. Показ відбувся в історичній залі, де 11 березня 1990 було проголошено відновлення Незалежності Литви", – розповів Іллєнко.

Фото - продюсер Ростислав Маритнюк, організаторка литовської прем'єри Лаура Ґрадіцкене, продюсер Олег Щербина, організаторка литовської прем'єри Жидре Ґедрімайте, продюсер Пилип Іллєнко, акторка Марина Кошкіна, віце-спікер Сейму Литви Паулюс Саударґас

Українські гості наголосили, що фільм створений коштом як Держкіно, так і Міжнародного Благодійного фонду Олександра Петровського "Солідарність", який надає широку допомогу ЗСУ.

"Разом з Ростиславом Мартинюком ми взяли участь у фінальному телеетері литовського марафону RADAROM!, під час якого литовці зібрали неймовірні 14 млн євро на закупівлю 14 радарів спостереження за повітряним простором для захисту України. Дякую нашим литовським друзям та колегам за підтримку України та українського кіномистецтва!", – додав Пилип Іллєнко.

24 лютого у Литві закінчилась акція зі збору коштів на ізраїльські радари для української ППО RADAROM! ("Давай радарити!"), що стартувала 30 січня. Співорганізаторами кампанії були литовський суспільний мовник LRT, телеканал Laisvės TV та кілька благодійних організацій. 24 лютого відбувся телемарафон і благодійний концерт "Свобода сяє: RADAROM!", того ж дня підбили підсумки збору коштів – загалом литовці пожертвували 14 млн євро.

"Будинок "Слово". Нескінчений роман" – український художній фільм режисера Тараса Томенка. Розповідає про українських письменників, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо комуністичної системи. Фільм виробництва компанії FRESHPRODUCTIONGROUP за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міжнародного Благодійного фонду Олександра Петровського "Солідарність". Світова прем’єра фільму відбулась у 2021 на 37-му Варшавському кінофестивалі. Українська прем’єра – 17 червня 2022 у Чернівцях на фестивалі "Миколайчук OPEN". Картина отримала нагороду Best Feature Film (Найкращий ігровий фільм) на Košice International Film Festival у Словаччині у 2022, нагороду у номінації "Найкращий художній фільм" на кінофестивалі I Will Tell у Флориді (США).