RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Перевірте своє: які українські прізвища мають єврейське походження

В Україні частина людей має прізвища, які походять від інших народів, зокрема від євреїв.

Про це у книзі "Сучасні українські прізвища" пише мовознавець Юліан Редько.

Єврейське населення становило значну кількість населення міст та містечок України (переважно на правобережній частині Дніпра).

Читайте також: Топ-10 найпоширеніших прізвищ в Україні: перевірте, чи ваше є у переліку

У кожному селі жили кілька єврейських сімей, а багато українців непогано знали ідиш. І саме цим пояснюється виникнення прізвиськ, які є єврейськими назвами.

Близько десятка таких прізвиськ потім стали прізвищами: Атлас (досить поширений серед євреїв), Габінет, Зельман (такі прізвища часто носили євреї-орендарі, які брали в оренду православні церкви, що сприймалося українцями як наруга над християнською вірою), Бухер, Верхер, Маргулес, Нішт, Ребман, Рубін, Шабас, Шайгець та Шайгіц.

Деякі з цих прізвищ можуть бути прізвищами асимільованих євреїв (Атлас, Маргулес, Рубін), інші походять від прізвиськ (Шайгець, Кумгір).

Тим часом ізраїльський філолог Вольф Москович зазначив, що близько 30% прізвищ сучасних євреїв походять від географічних назв країн Центральної та Східної Європи. Йдеться про Німеччину, Чехію, Польщу, Білорусь, Литву, Україну та Молдову.

В Україну євреї почали інтенсивно переселятися у 16 столітті, проте прізвища у них з'явилися приблизно з 19 століття. Нерідко ці прізвища асоціювалися з містами: наприклад, Бродські – від назви міста Броди під Львовом, Заводовкер – від назви села Завадівка під Черкасами, Македонські – від назви села Македони поблизу Канева тощо.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які прізвища давали в Україні розумним людям.

  • Вас також може зацікавити:

Рід походить від священиків: які прізвища давали церковникам в Україні

Вказували на стан шкіри: які прізвища характеризували обличчя

Щобак і Штокало: історія походження незвичайних українських прізвищ