RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

У КМДА заявили про критичний стан будівлі Караїмської кенаси

Караїмська кенаса, що на Ярославовому валу, 7, потребує реставрації, оскільки будівля руйнується.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Він нагадав, що орендаря починаючи з 2010 року повідомляли про необхідність проведення реставрації будівлі. З того ж року приміщення кенаси надавалося "Будинку актора" в оренду, але з приміткою "до початку реставрації".

"Будинок актора" – це орендар. А будівля, приміщення якої вони орендують, – Караїмська кенаса – це пам’ятка архітектури національного значення. Але знаходиться будівля на балансі Департаменту культури КМДА. Тому ми, як міська влада, відповідаємо за збереження цієї пам’ятки архітектури. І в момент початку реставрації об’єднання "Будинку актора", разом зі всіма службами, які там перебувають, повинні знайти собі інші приміщення, де зможуть надалі продовжувати свою діяльність", – заявив Мондриївський.

Він нагадав, що за всі будівлі-пам’ятки, що знаходяться у комунальній власності, за їх належне утримання відповідальність несе КМДА, у тому числі, і перед громадою міста.

За словами Мондриївського, у бюджеті закладені кошти на завершення розробки проекту реставрації. Остаточну суму всіх робіт місто отримає після здійснення необхідних перевірок та експертиз, якими будуть займатися фахівці з державних інституцій.

Заступник голова КМДА наголосив на тому, що міський голова Віталій Кличко вже дав доручення вирішити це питання у найкоротший термін.

Мондриївський підкреслив, що збереження будівлі є нагальним наразі, а питання подальшої оренди приміщень кенаси буде опрацьовано після завершення реставрації.

Нагадаємо, питання щодо нагальної необхідності реставрації будівлі Караїмської кенаси на вул. Ярославів Вал, 7 постало ще у 2010 році.

Тоді розпорядженням КМДА № 691 від 2 вересня будівлю кенаси визначено як таку, що потребує реставраційно-відновлювальних робіт.

Уже тоді фахівці оцінили стан будівлі кенаси, як гостро аварійний – ліпнина на будинку вже почала обвалюватись, а сама споруда тріснула на кілька частин.

Довідка. Будівництво цієї релігійної споруди було завершено у 1902 році. Із 1926 року будівлю передано у користування просвітніх установ, тут був кінотеатр, а з 1981 року розмістився республіканський "Будинок актора".