Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська дала поради киянам, як захиститись від диму, через який повітря у столиці рекордно забруднене.
Про це вона написала у Facebook.
Лікар звертає увагу, що хімічно активні гази (окис вуглецю, оксиди сірки, діоксид азоту), органічні сполуки (аміак, формальдегід, феноли, бензопірен, альдегіди, діоксини) завдають шкоди не лише довкіллю, але і здоров’ю людей.
Екотоксиканти спричинюють кисневу недостатність, пригнічують імунітет, порушують роботу організму, збільшують ризик хронічних захворювань дихальних шляхів, зокрема, астми та хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ).
Вона радить:
Що має бути в нашому раціоні.
1. Легкозасвоюваний білок: кисломолочні продукти невисокої жирності (не знежирені), яйця, зварені нам’яко, вимочений оселедець та скумбрія, знежирений і неміцний м’ясний бульйон (як основу овочевих супів та каш).
2. Продукти, багаті селеном і цинком: яйця, оселедець, часник, астрагал, овес, пшениця, пивні дріжді), часник. Селен сприяє зміцненню імунітету та здатності печінки знешкоджувати токсичні речовини. Можна додатково приймати селен і цинк у добавках.
3. Природні антиоксиданти - речовинами, які захищають клітини від руйнування вільними радикалами, яких багато утворюється в забрудненому повітрі (вітаміни Е, С, каротиноїди, фітонутрієнти).
4. Продукти, які прискорюють виведення токсичних продуктів через кишечник (розчинна та нерозчинна клітковина) та пребіотики: фрукти та ягоди (яблука, груші, цитрусові, смородина), овочі та насіння (добре проварені бобові, перлова крупа, рис нешліфований, пшоно, капуста білокачанна, морква, буряк, гарбуз, насіння льону), квашені овочі та домашні кваси.
5. Продукти, що покращують роботу печінки: розторопша плямиста, гарбузова олія, звіробій (чай), куркума (в страви), імбир (в чай, в овочеві та м’ясні страви), шипшина (настій).
6. Потогінні та сечогінні чаї (настій з малини, брусниці, журавлини, компот з груш, малини, хвощ).
7. Адаптогени (зелений чай, елеутерокок, женьшень) у поєднанні з соками моркви, буряка, яблука.
8. Антигіпоксанти — продукти, що покращують транспорт кисню до клітин, їх активізації, та звільненню від токсичних речовин: березовий сік, настій бруньок берези, настій із квіток та плодів бузини, листя суниці, чорної смородини, гінкго, м’яти, а також куркума, імбир, кардамон, цикорій, квітковий пилок.
Лікар рекомендує виключити продукти, які подразнюють тканини дихальних шляхів та послаблюють імунну систему: міцні та жирні м’ясні і рибні бульйони, гірчиця, хрін, пекучий перець, алкогольні напої, жирне, смажені страви, ковбасні вироби.
Раніше "Апосроф" повідомляв, що рятувальники дали рекомендації, як поводитися в ситуації з масштабним димом і гаром, які накрили Київ і область в четвер увечері, 16 квітня.