RU  UA

Обшуки у Лаврі: як попи УПЦ МП шкодять під час війни

Росія використовує священиків УПЦ МП в Україні для дестабілізації та розколу суспільства, тому влада має піти на рішучі кроки, як мінімум, розірвавши договори оренди приміщень лавр та монастирів із Московським Патріархатом.

Про це в етері Апостроф TV розповів політтехнолог Тарас Завгородній.

Читайте також: як Київська Лавра опинилася в оренді в УПЦ МП і що з цим можна зробити

"Новий керівник СБУ достатньо бадьоро трусить всю цю московську агентуру. Вони і в Вінниці проводили обшуки на рівні обласної митрополії, і в Кіровограді. Тепер Лавра. Вони фактично є гніздом, в тому числі шпигунства, де також можна приховати і ДРГ під видом монахів, і зброю. Там вже знаходили літературу, яка фактично прославляла росію, давала можливість проводити агітаційну роботу серед українців. Сподіваюся, що ця справа нарешті дійде до кінця і буде розірвана оренда на Києво-Печерську Лавру з московським патріархатом", - розповів політтехнолог.

Завгородній наголосив, що коли на полі бою гине цвіт української нації, не можна нормально відноситися до людей, співаючих "осанни" росії під час війни.

"Сподіваюся, це буде ліквідоване. Росіяни не приховують, що використовують церкву як інструментарій шпигунства та інструментарій впливу. Церкви в росії не існує, вона не відділена від держави. Сталін створив московський патріархат, і він завжди був інструментарієм КГБ. Деякий час вони якось приховували себе, але під час війни це повинно бути ліквідоване раз і назавжди. Були непоодинокі випадки, коли священнослужителі московського патріархату були навідниками, допомагали і в Бучі, і в Ірпіні. Безпосередньо брали участь в підтримці ворога на окупованих територіях в Харківській, Херсонській, Запорізькій областях. Це взагалі не таємниця. І держава повинна вирішувати це питання. Так, у нас відділення світської влади від релігійної. Але коли релігія використовується в якості інструментарію для знищення світської влади, потрібно щось робити", - акцентував політтехнолог.

Завгородній також зазначив, що зв'язок УПЦ МП з російською владою не перерваний.

"Держава повинна зробити крок. Вона може розірвати договір оренди Києво-Печерської, Почаївської Лаври, бо це є державна власність, що знаходиться у підпорядкуванні Кабінету Міністрів України. До речі, ця церква не засудила війну, не сказала, що росія воює проти України", - наголосив політтехнолог.

Наостанок Завгородній додав, що є непоодинокі випадки, коли представники саме цієї конфесії, московського патріархату, відмовлялися відспівувати загиблих на війні українських воїнів.

Раніше "Апостроф" розповідав, що відомо про фігуранта скандалу в Києво-Печерській Лаврі.