RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Розстріли на Майдані і анексія Криму: названі найголовніші події незалежної України

В Україні відбувся проект "Музей новин", в рамках якого експерти та прості громадяни обрали сотню найбільш значних подій за час незалежності держави.

Думки 30 експертів і більше 2700 простих українців щодо головних подій незалежної України за підсумками 22-денного опитування не співпали. Найголовнішою подією експерти назвали анексію Криму в березні 2014 року, на друге місце вони поставили повідомлення про розгоні співробітниками "Беркута" протестувальників на Майдані у листопаді 2013 року. Трійку важливих новин замкнули повідомлення про розстріли протестувальників під час Революції Гідності і втечу екс-президента Віктора Януковича.

В той же час прості українці назвали головною подією за 26 років безпосередньо проголошення незалежності України. Другою за важливістю подією для громадян стала анексія Криму. І замкнули трійку вибори першого президента країни.

Зазначається, що серед важливих подій за час незалежності українці назвали зупинку Чорнобильської АЕС, у той час як експерти взагалі не згадали цю подію. На 5 місці в рейтингу важливих для країни подій, на думку громадян, стало вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Експерти назвали цю подію дев'ятою за важливістю.

Перемогу Джамали на Євробаченні і проведення в Києві фіналу чемпіонату "Євро-2012" оцінили як важливі події прості українці. В рейтингу експертів ці події відсутні.

Історик Ярослав Грицак пояснив відмінності тим, що суспільство хоче пов'язати своє життя з успіхом. "Також це доводить, що в українському суспільстві є такий собі банальний націоналізм. Це не стосується теми Бандери, УПА і так далі. Він виражається не в політичних програмах або події, а в ось таких неполітичних перемоги. Адже простим людям дуже потрібно відчувати гордість", - зазначив він.

Як повідомляв "Апостроф", українці назвали головну політичну подію року.