RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Астрономи наблизилися до розгадки таємниці походження Всесвіту: зроблено важливе відкриття

Астрономи з обсерваторії Кека на Мануакеа (Гаваї) виявили рідкісну реліктову галактику з давнього Всесвіту - "викопну хмару" газу, що з'явилася приблизно за часів Великого вибуху.

Дослідження описано в статті, опублікованій в базі препринтів arXiv.org і яка пізніше буде опублікована в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, передає naked-science.ru.

Незвичайне відкриття може надати нову інформацію про походження Всесвіту і її ранньому складі, включаючи те, чому деякі зірки і галактики сформувалися з газів, а інші - ні.

Групою вчених керували Фред Роберт і Майкл Мерфі з Суінбернского технологічного університету в Мельбурні.

"Куди б ми не дивилися, всюди у Всесвіті газ забруднений залишками важких елементів від підірваних зірок. Але це безпосереднє хмара здається недоторканим, незабрудненим зірками навіть через півтора мільярда років після Великого вибуху", - стверджує Роберт в заяві, опублікованій на веб-сайті Обсерваторії Кека.

Команда використовувала два спектрометра, які раніше були задіяні для виявлення екзопланет. Астрономи помітили "викопну хмару" завдяки розташованому за ним неймовірно яскравому Квазара - небесному тілу, що випускає величезні кількості енергії.

Судячи зі свідчень спектрометра, хмара має вкрай низьку щільність, внаслідок чого дослідники прийшли до висновку, що це "справжній релікт Великого вибуху". Іншими словами, воно залишилося практично незмінним частинками вибухнули зірок, які наповнюють всі інші області галактики.

Завдяки цьому безпосереднього відкриття в майбутньому може бути знайдено більше "копалин хмар". Перші такі об'єкти астрономи випадково виявили в 2011 році.

"Тепер з'явилася можливість оглядати такі копалини релікти Великого вибуху. Це допоможе нам зрозуміти, наскільки вони рідкісні і чому якась частина газу формувала зірки і галактики в ранньому Всесвіті, а якась - ні", - пояснив Мерфі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі з'явилося фото найяскравішої комети в 2018 році.