RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Вченим вдалося виростити "живий" міні-мозок: фото

Вченим вдалося в лабораторних умовах виростити мініатюрний людський мозок з прикріпленим спинним мозком і м'язовими тканинами.

Про це повідомляє видання The Guardian.

Нове відкриття допоможе прискорити дослідження різних важких захворювань. Вирощений спинний мозок завбільшки з горошину, яка складається з мозкових клітин. У лабораторних умовах ця сіра речовина почало випускати подібні на вусики закінчення для зв'язку зі спинним мозком і м'язами.

Відзначають, що після встановлення з'єднання вчені спостерігали скорочення м'язових тканин під контролем так званого мозкового органоїда. Дослідження - одне з останніх спроб все більш складного штучного відтворення людського мозку в лабораторних умовах. І в цей раз воно передбачало з'єднання з іншими компонентами центральної нервової системи.

Мадлен Ланкастер, яка очолила дослідження в Лабораторії молекулярної біології Ради медичних досліджень в Кембриджі пояснила: "Нам подобається розцінювати це як міні-мозок на ходу".

Вчені використовували новий метод вирощування мініатюрного мозку з людських стовбурових клітин, який дозволяє органоїду досягти більш "просунутого" етапу розвитку, ніж під час експериментів в минулому.

Останній такий штучний мозок в вимірі кількості нейронів близький до того, який спостерігається у плода на 12-16 тижні вагітності. Однак, вчені підкреслюють, що ця структура все ще занадто мала і примітивна, щоб мати будь-які думки, почуття або свідомість.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили "вимикач" смертельної хвороби.