RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Понад швидкість світла: фізики зробили дивовижне відкриття, здатне змінити світ

Міжнародній групі фізиків вдалося встановити, що квантова частинка здатна за ненульовий кінцевий час пройти через умовний бар'єр, фактично перевищивши навіть швидкість світла.

Про це пише в Facebook журналіст Іван Яковина, розповідаючи про результати описані у науковій статті видання Nature.

"Вчені, які вивчають квантове тунелювання, прийшли до думки, що частка, цілком можливо, долає перешкоду миттєво, тобто не тільки безперешкодно проходить "крізь стіну", але і робить це з порушенням верхньої швидкісної межі - швидкості світла", - розповів він.

За словами Яковини, один з авторів дослідження, Ігор Литвинюк, повідомив, що, як показало дослідження, "стеля" тривалості процесу тунелювання складала 1,8 аттосекунди (аттосекунда - це мільярдна частина мільярдної частки секунди, - "Апостроф").

Литвинюк допускає, що таким чином можна дійти до висновку, що в квантовому світі "стеля" може взагалі дорівнювати нулю.

Яковина вважає, що це відкриває перед людством неймовірні перспективи. Зокрема, мова йде про квантові комп'ютери майбутнього, які, цілком можливо, будуть виконувати процеси понад швидкість світла.

У свою чергу видання Lenta зазначає, що тунельний ефект, який можна уявити, як проходження об'єкта крізь стіну, спостерігається в квантових системах і неможливий в класичній механіці.

Він полягає в тому, що частка може подолати потенційний бар'єр, не маючи для цього достатньо енергії, через співвідношення невизначеностей Гейзенберга (чим точніше вимірюється одна характеристика частинки, тим менш точно можна виміряти другу, - "Апостроф").

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що фізики вперше зафіксували подорож в минуле.