RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Хто і коли хворів на рак: вчені видали сенсацію про смертельну хворобу

Вчені з'ясували, що онкологічні захворювання з'явилися раніше динозаврів.

Про це повідомляють РІА Новини

Зокрема, ще в 2001 році російські археологи розкопали скіфське поховання віком дві з половиною тисячі років. У могилі знаходилися останки чоловіка і жінки. На їх скелетах було знайдено дивні темні точки. Коли вчені провели відповідні експертизи, то з'ясувалося, що це сліди метастазів ракової пухлини.

Після цього вчені виявили, що на рак хворіли жителі Давнього Єгипту, інки, мешканці Римської імперії і англійці епохи Середньовіччя. Після виявилося, що від онкології страждали вимерлі людиноподібні мавпи-гомініди.

Найцікавіше, що онкологію виявили навіть у динозаврів крейдового періоду, які мешкали на Землі приблизно 70 мільйонів років тому. Черепаха виду Pappochelys rosinae, що жила в ранньому тріасовому періоді 240 мільйонів років тому, боліла остеосаркомою.

Згодом виявилося, що рак існував ще в епоху палеозою. Ракові клітини виявили у примітивних зверообразних хижаків горгонопсів. Вони жили 255 млн років тому, за 25 мільйонів років до появи динозаврів. Дослідники знайшли на іклах у горгонопсів своєрідні нарости. Результати аналізів показали, що це так звані одонтоми, або доброякісні пухлини зубної тканини. Вони не є небезпечними, проте їх наявність говорить про те, що в стародавні часи такі пухлини могли переростати в злоякісні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені назвали перші симптоми раку, які всі ігнорують.