RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Вчені розповіли про зв'язок сексу зі смертельною хворобою

Існує безліч пояснень, чому статеве розмноження виявилося так поширене. Одне з найбільш популярних: секс знижує ймовірність потенційно шкідливих мутацій, які найчастіше виникають у видів, що розмножуються безстатевим шляхом.

Еволюційні біологи на чолі з Фредеріком Томасом з Університету Монпельє у Франції висунули нову гіпотезу, згідно з якою статеве розмноження скорочує кількість переданих ракових клітин.

У багатоклітинних організмах ці клітини-"брехуни" розмножуються і використовують інші для свого виживання і подальшого поширення по організму. Вчені припускають, що безстатеве розмноження, можливо, принесло користь цим клітинам-"брехунам" - їм вдалося адаптуватися і обходити імунні системи організмів. При безстатевому розмноженні такі клітини будуть з великою ймовірністю передаватися потомству, і рано чи пізно знищать власний вид.

Вчені припускають, що статеве розмноження знизило ризик розвитку такого типу онкологічних захворювань. Саме тому, на думку дослідників, поширеність статевого розмноження у еукаріотів може сходити до першої появи трансмиссивного раку у перших безстатевих багатоклітинних організмів.

На підтримку своєї гіпотези автори зауважують, що ті багатоклітинні організми, які активно використовують вегетативне розмноження, виробили спеціальні механізми захисту від злоякісних клітин. Наприклад, у рослин не буває раку, але будова рослинного організму, що включає жорстку клітинну стінку і обмежену передачу клітин між різними частинами, саме по собі не сприяє розвитку злоякісних ліній.

Проте, гіпотези генетичного різноманіття добре пояснюють лише збереження статевого розмноження для тих видів, які можуть розмножуватися як за участю статевих клітин, так і вегетативно. Однак найскладніші організми (наприклад, ссавці), зберегли здатність тільки до статевого розмноження.

Як повідомляв "Апостроф", вчені заявили, що люди занадто часто ігнорують сонливість, хронічну втому і інші симптоми, навіть не підозрюючи про те, що вони можуть свідчити про страшну хворобу.

За матеріалами Naked Science і "Вокруг света"