RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

Всі новини

Легенда виявилася правдою: вчені зробили цікаву заяву про стародавній "кінець світу"

Геологи провели дослідження древніх базальтових шарів на території Австралії і встановили, що описане в усних переказах корінних жителів виверження вулкана, "яке створило світ" 36 тисяч років тому, дійсно відбувалося.

Відповідне дослідження було опубліковано в журналі Geology.

Згідно з останніми дослідженнями людина з'явилася на території сучасної Австралії близько 65 тисяч років тому. Однак археологи не знаходили там керамічних артефактів і залишків споруд віком понад 10 тисяч років.

У той же час існують усні перекази корінних народів, описані в яких події сягають корінням в глибоку старовину. Одним з них є легенда народу гундітьмара. Вона описує створення світу, причому легенда описує події, що нібито відбулися 36 тисяч років тому.

За віруваннями аборигенів, бог-творець по імені Будж-Бім створив навколишній світ з потоків своєї крові і вириваючихся з рота зубів. У барвистому древньому описі вчені запідозрили виверження вулкана.

Проведене в попередні роки радіовуглецеве датування показало, що на південному сході Австралії є більше 400 кратерів, потенційних епіцентрів древніх вивержень протягом останніх 100 тисяч років. Вік шести з них варіюється від 37 до 50 тисяч років.

У новому дослідженні геологи спиралися на археологічні знання, в тому числі і на усні перекази австралійських аборигенів. Для повторного датування базальтових шарів вони вперше застосували технологічне нововведення - так званий аргон-аргоновий метод, заснований на оцінці процесу природного радіоактивного розпаду ізотопу калію в мінералах.

Цей метод все частіше застосовується при дослідженні вулканів, оскільки дозволяє з великою точністю визначати їх вік. В даному випадку геологи вирушили до вулкану, який зараз носить ім'я бога-творця - Будж-Бім. Раніше він називався горою Екклса. Цей вулканічний комплекс розташовано в Західній Вікторії.

Вимірювання показали, що виверження Будж-Біма сталося 36900 років тому плюс-мінус 3100 років. Цей вік узгоджується з усними переказами аборигенів. На користь того, що їх легенда є правдою, говорить і зроблена біля підніжжя вулкана археологічна знахідка - кам'яна сокира, застигла в скам'янілому вулканічному попелі.

Крім іншого, відкриття геологів офіційно робить легенду народу гундітьмара одним з найдавніших і довгоживучих усних переказів в світі.

Як раніше повідомляв "Апостроф", вчені Університету Калгарі в Канаді заявили про відкриття нового виду динозаврів, який жив на території сучасної Канади близько 80 млн років тому.