RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю "таблички з Назарета", яку вважали свідченням життя Ісуса

Команда вчених з Університету Оклахоми (США) вивчила зразок мармуру зі зворотного боку "таблички з Назарета", за допомогою ізотопного аналізу і встановила час її виготовлення.

Про результати дослідження повідомляє видання Science.

Раніше вважалося, що табличка, яку в 1878 році придбав колишній охоронець Лувру Вільгельм Френер у невідомого торговця старожитностями, була свідченням життя і смерті Христа. Передбачалося, що текст "таблички з Назарета" містить цитату з указу, що приписується імператору Клавдію (правив у 41-54 рр. н.е.), який відреагував на зникнення тіла Христа. Нібито з цього приводу римський імператор наказав не витягувати небіжчиків з їх поховань.

Як з'ясували вчені, мармур, з якої виготовлена табличка, був видобутий на острові Кос в південно-східній частині Егейського моря. Теоретично не виключено, що пізніше цей матеріал для таблички потрапив на Близький Схід, але це вважається малоймовірним, оскільки в ту епоху камінь рідко возили на великі відстані.

Грунтуючись на часі дії каменоломень на Косі, вчені вважають, що цей шматок мармуру був видобутий не пізніше середини I століття до н.е. - приблизно за століття до передбачуваного розп'яття Христа.

Як повідомляв Апостроф, раніше археологи в Італії знайшли розкішну гробницю залізного віку, в якій знаходилося безліч зброї, прикрас і колісниця.