RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Телескоп Hubble спіймав "невловиму" чорну діру: опубліковано відео

Телескоп Hubble зняв "невловиму" чорну діру нового типу, яка менше надмасивних чорних дір, але більше об'єктів зоряної маси, що утворюються в результаті колапсу зірки.

Про це повідомляється в журналі AstrophysicalJournalLetters.

Відповідне дослідження провели вчені з Університету Нью-Гемпшира (США).

При вазі приблизно в 50 тис. мас Сонця, виявлена телескопом чорна діра менше надмасивних чорних дір, які важать від мільйонів до мільярдів сонячних мас і розташовані в центрі великих галактик.

Чорні діри середньої маси являють собою відсутню ланку в еволюції таких об'єктів.

Астрономам раніше вже вдавалося знаходити кандидатів на такі об'єкти. Однак нинішнє відкриття дослідники вважають найпереконливішим доказом існування чорних дір середнього розміру у Всесвіті.


Знайти цю чорну діру вдалося в результаті спільної роботи телескопів Chandra і Hubble. У 2006 році вони виявили потужний спалах рентгенівського випромінювання, але не змогли визначити, чи виник він зсередини або ззовні нашої галактики.

Це джерело рентгенівського випромінювання не був розташований в центрі галактики, де зазвичай знаходяться масивні чорні діри. Його подальші дослідження показали, що воно являє собою новий тип чорних дір, виявити які вченим досі не вдавалося.

"Чорні діри середньої маси є невловимими об'єктами, тому дуже важливо ретельно обміркувати і виключити альтернативні пояснення для кожного кандидата. Саме це Hubble дозволив нам зробити", - сказав провідний автор дослідження Дачен Лін.

Як повідомляв "Апостроф", раніше телескопа Hubble зробив дивовижне фото далекої галактики.