RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю міжзоряного астероїда, що "мандрує" Сонячною системою

Вчені з Китаю та Каліфорнійського університету пояснили походження міжзоряного астероїда Оумуамуа, за їхньою версією, свою витягнуту форму він отримав через приливні сили зірки, біля якої пролітав.

Про це повідомляється в матеріалі ресурсу "Популярна механіка".

Так, згідно з їх моделюванням, приливні сили зірок розтягують космічні тіла до 10 до 1. При цьому температура об'єкта сильно підвищується, і з нього випаровуються леткі сполуки. У випадку Оумуамуа, після такого роду зіткнення його рідка оболонка затверділа, і сам він отримав незвичайну форму і забарвлення. Його хаотичне обертання вчені пояснюють нерівномірним виділенням газу з різних його частин.

Оумуамуа є першим міжзоряним об'єктом, який змогли виявити вчені. Його помітили в жовтні 2017 року і спочатку вважали кометою, однак через тиждень спостережень перекваліфікували в астероїд. Швидкість руху Оумуамуа становить трохи більше 26 км/с. Вчені припускають, що створений був астероїд в сузір'ї Ліри. Назва "Оумуамуа" в перекладі з гавайського (ou.mua.mua) означає "розвідник". Деякі астрономи висловлювали гіпотезу, що об'єкт був відправлений інопланетянами або є інопланетним космічним кораблем.

Як повідомляв "Апостроф", раніше американське аерокосмічне агентство NASA повідомило, що 29 квітня недалеко від Землі повинен пролетіти великий астероїд.