RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як з'явився перший вірус на Землі: учені висунули кілька теорій

З початком епідемії коронавірусу, практично кожен українець почав вживати у своєму лексиконі слово "вірус" набагато частіше. Однак, що ми знаємо про віруси насправді? Звідки вони з'явилися і чим загрожують людству - теорій вчених на цю тему багато: від деградації вірусів із клітин до самодостатніх організмів.

Про це йдеться в статті видання The Conversation.

Найперше, що слід знати про віруси - вони не можуть існувати без живого організму - клітини. Відтак, поза нею вони не здатні розмножуватись. Вірус - це паразит, який захоплює клітину господаря, у якій розмножується, поширюється та провокує появу хвороби.

Варто зазначити, що від живого організму вірус відрізняється тим, що не здатен синтизувати білок.

У лютому 2018 року група мікробіологів з Франції та Бразилії описали різновид ДНК-вірусів під назвою Tupanvirus (Тупан - це бог грому у групи індіанців з Південної Америки). Цей вірус, на відміну від багатьох інших, володів практично повним самодостатнім механізмом, що дозволяє подбати про себе.

Відтак, вчені засумнівались у тому, чи завжди віруси були "інертними".

Сьогодні, вчені досліджують походження вірусів, зокрема, й через пошук молекул їх генетичного матеріалу - ДНК або РНК. Таким чином дослідники можуть оцінити, як різні віруси пов'язані між собою, і як вони могли еволюціонувати. Виявилось, що віруси не мають єдиного предка. Ймовірно, вони з'явилися з різних джерел і в різний час.

Приміром, вірус герпесу, з часом, пристосовувався так, щоб продовжувати заражати клітини людини. Якщо ж взяти до уваги те, що всі форми життя на Землі зародилися в океані, можна припустити, що віруси теж розвивалися разом зі своїми господарями у воді. Відтак, коли живі істоти вийшли на сушу - з ними вийшли і віруси. Вчені стверджують, вік окремих вірусів сягає мільйонів років.

Головні теорії про походження вірусів

Сьогодні існують три основні гіпотези щодо походження вірусів: регресивна, гіпотеза клітинного походження та гіпотеза коеволюції.

За регресивною гіпотезою, віруси колись були дрібними клітинами або ж бактеріями, що паразитують в більших клітинах, але з часом втратили гени, які були їм не потрібні при паразитичному способі життя.

Гіпотеза клітинного походження свідчить, що віруси виникли з кільцевої ДНК або плазміди, яка може самовідтворюватись незалежно і переміщатися між клітинами, передаючи генетичну інформацію від одного організму до іншого.

А гіпотеза коеволюції передбачає, що віруси виникли зі складних комплексів білків і нуклеїнових кислот.

Наприклад, вірус гепатиту D не може самостійно синтезувати білок оболонки - він використовує в своїх цілях білок вірусу гепатиту B і тому здатний розмножуватися тільки в клітинах, заражених своїм побратимом.

Є ще одна теорія, згідно з якою віруси виникли навіть раніше, ніж клітини. Подібно Tupanvirus, вони могли існувати як самодостатні організми і відтворювали самі себе.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, що станом на 31 травня в Україні виявлено 468 нових випадків коронавірусу.