RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

На дні Адріатичного моря виявили древній порт: фото

Вчені відділу археології Задарського університету виявили в західній частині Новіградського моря (затока на узбережжі Адріатики) споруди античного порту. Залишки порту були затоплені і знаходяться на глибині трьох метрів в 22 кілометрах на північний схід від міста Задар в Далмації.

Як передає "Апостроф", про це повідомляє TCN.

Завдяки аерофотозйомці вченим вдалося отримати дані для проведення археологічної розвідки.

"Ми вирушили туди, пірнули і на морському дні відразу ж помітили споруду, яке вказує на давню гавань. Археологічні залишки її знаходяться приблизно на глибині трьох метрів. На даний момент це найстаріший порт в Лібурнії, а можливо й в усій хорватській частині Адріатики", - заявив археолог Мато Ілкіч.

За допомогою радіовуглецевого аналізу знайдених дерев'яних виробів вдалося встановити, що порт був побудований між 371 і 199 роками до н. е.

Залишки італійської кераміки, монети з Карфагена і інші артефакти свідчать, що в тутешній гавані швартувалися торгові судна з Африки, Італії та Греції.

Нагадаємо, археологам вперше вдалося створити карту давньоримського міста, вивчивши його за допомогою спеціального георадара. Завдяки новим технологіям, які були використані вперше, вдалося повністю відтворити італійське місто під назвою Фалерії Нові, яке розташовувалося в 50 кілометрах від Риму