RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю давньоримського міста, прихованого під землею: фото

Археологам вперше вдалося створити карту давньоримського міста, вивчивши його за допомогою спеціального георадара. Завдяки новим технологіям, які були використані вперше, вдалося повністю відтворити італійське місто під назвою Фалерії Нові, яке розташовувалося в 50 кілометрах від Риму.

Про це пише The Guardian.

Над проектом працювала команда вчених з Кембриджу та Гента. Сканування допомогло зрозуміти, як була влаштована система водопостачання і знайти дорогу, яка використовувалася під час релігійних свят - вона оперізує все місто і проходила повз численні храми і вівтарі. На маршруті також знаходиться величезний будинок з колонадами, нішами для статуй і фонтанів.

"Більшість з того, що у нас є, крім таких пам'яток, як Помпеї, - це маленькі шматочки пазла. Ви можете вирити траншею і отримати дещицю розуміння того, як працювали римські міста в цілому. Що робить георадар? Він дозволяє побачити нам всю картину в цілому без риття ям ", - зазначив Мартін Міллет, професор археології з Кембриджського університету.

Полегшив завдання археологам той факт, що територія на Фалерії Нові незабудована, там знаходяться тільки поля, тому радару, який буксирували квадроциклом, нічого не завадило.

Відкриттям для вчених стало, що місто було побудоване за ретельно вивіреним планом: перш, ніж зводити будівлі, на місці була зведена система водопостачання, а вода була підведена на кожну вулицю, що для III століття до н.е. було досить революційним рішенням.

Подібне сканування зараз застосовується на декількох невеликих об'єктах, але археологи хочуть його випробувати на руїнах великих міст.

"Відвідуючи колишні міста Римської Імперії, я дивлюся на всі ці місця і думаю: "Ого, щоб ми могли тут зробити! .. "Цікаво було б випробувати наш радар в турецькому місті Міллєт, в грецькому Нікополісі і в лівійській Кирені", - розповідає Міллєт.

Для довідки: Фалерії Нові було засноване в 241 році до н. е. Його населяли умбри, сабиняни, фаліски і етруски, яких після поразки в першій Пунічній війні римляни змусили покинути місто Фалерії і переселитися в сусідню долину. Місто славилося тонкими лляними тканинами, породистими биками і виробництвом особливого виду ковбас, які згадуються в багатьох кулінарних текстах того часу. Проіснувало воно до 700 м н. е. Було частково розкопане і досліджене археологами.

Нагадаємо, на розкопках стародавнього шумерського міста Урук в іракському районі Гірсу археологи виявили сліди ритуальної споруди, присвяченої месопотамському богу війни Нінгірсу.