RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Археологи знайшли останки стародавніх істот: гігантської росомахи і видри розміром з вовка

У ПАР, на північ від Кейптауна, було виявлено велику кількість скам'янілих останків древніх істот, включаючи гігантських росомах і видру розміром з вовка.

Про це повідомили вчені з Геологічного товариства Південної Африки і Університету Вітватерсранда, стаття була опублікована на порталі Phys.org.

Зокрема, в африканському кар'єрі були виявлені скам'янілі останки істот, що населяли цю територію близько 5 мільйонів років тому. Тоді температура повітря була на 2-3 градуси вище, рівень моря - вище сучасного на 30 метрів.

Під час досліджень було виявлено останки стародавніх птахів, гієн, шаблезубих тигрів, гігантських ведмедів, трьох родичів слонів, мамонта, носорогів і бегемотів. Також була знайдена гігантська росомаха, яка не відрізнялася від іншої гігантської росомахи, Plesiogulo botori, виявленої в Кенії і Ефіопії. Новий вид отримав назву Plesiogulo aff. Monspesulanus. Його скелет виявився подібним до скелету сучасної росомахи, кістки кінцівок у цієї істоти щільніше, вона мала потужні щелепи. Важила тварина близько 65 кг. Вчені припустили, що ця гігантська росомаха не переслідувала свою здобич, а нападала на неї із засідки. Дослідники припускають, що гігантські росомахи вимерли через зміни клімату та конкуренції з іншими м'ясоїдними.

Також вчені розкопали останки гігантської видри, яка була розміром з сучасного вовка і важила до 40 кг. Вона отримала назву Sivaonyx hendeyi. Представники виду могли з'явитися близько 11 мільйонів років тому, а вимерли приблизно 2,5 мільйона років тому. Ці видри жили в воді і на суші, володіли двома рядами міцних зубів. Харчувалися вони рибою, амфібіями, гризунами і птахами. Було виявлено, що ці істоти не є предками сучасних видр.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російські вчені в піщаному кар'єрі села Бешпагір в Росії виявили черевний щит викопної стародавньої черепахи, яка жила 8 млн років тому.