RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вчені знайшли останки черепахи, що жила 8 млн років тому: фото

Російські вчені в одному з піщаних кар'єрів села Бешпагір (Ставропольський край, РФ) виявили великий черевний щит викопної стародавньої черепахи, яка жила 8 млн років тому.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Північно-Кавказського федерального університету (Росія).

Унікальну знахідку виявили завідувач кафедри геофізичних методів пошуків і розвідки родовищ корисних копалин Інституту нафти і газу Абдул-Гапур Керімов і доцент Євген Соколенко спільно з палеонтологом Михайлом Шерстюковим при дослідженні майбутніх місць виробничої практики. В ній вчені розгледіли останки стародавнього плазуна віком 8 млн в сарматських відкладах.

Фахівці Ставропольського державного музею-заповідника визначили по фото, що знайдені рештки - щитки пластрона (нижнього панцира) черепахи.

Раніше вчені вже знаходили цілісний панцир черепахи, в моноліті пісковика збереглася також верхня частина - карапакс. До цього в Ставропольському краї цілі панцири черепах не траплялися, знаходили окремі лише їх фрагменти.

"Насправді це унікальна знахідка, дуже рідко вдається виявити такі великі зразки. В експедиції я абсолютно випадково побачив маленьку помаранчеву смугу, - розповідає Абдул-Гапур Керімов. - Ми припустили, що це древня черепаха. Якість копалин безпосередньо залежить від природних умов. Ця черепаха добре збереглася, тому що потрапила в пісок, який потім перетворився в досить великий піщаник. За 8 мільйонів років вона повністю скам'яніла. Ми виявили, що вона лежить догори ногами. Коли відбили піщаник, виявилося, що вцілів навіть візерунок на панцирі".

В даний момент панцир черепахи знаходиться в Ставропольському державному музеї-заповіднику імені Г. Н. Прозрітєлєва і Г. К. Праве.

Нагадаємо, раніше в Україні археологи розкопали фігурку міфічної істоти - фігурку грифона, яка була вирізана з кістки в XI-XII столітті.