RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Вчені виявили страшну хворобу у динозаврів - зараз вона вбиває мільйони людей

Вчені з Королівського музею Онтаріо і Університету Мак-Мастера вперше діагностували в останках динозавра сліди раку.

Про це повідомляє Phys.org.

За словами дослідників, рак був виявлений в малогомілковій кістці центрозавра (Centrosaurus apertus), рогатого динозавра, який жив на Землі приблизно від 76 до 77 млн років тому. Останки динозавра були знайдені в 1989 році і вважалося, що сильно перекручена кістка була результатом перелому.

Професор патології та молекулярної медицини Марк Кроутер і остеопат Сніжана Попович з Університету Мак-Мастера вирішили додатково досліджувати скам'янілість, використовуючи сучасні методи медицини. Вони зібрали команду міждисциплінарних фахівців і медиків. Команда дослідників повторно проаналізувала кістка і діагностувала рак у динозавра.

"Діагностика агресивної форми раку у динозаврів завжди важка і вимагає медичної експертизи, а також численних ступенів аналізу для підтвердження діагнозу. Тут ми отримали безпомилкові підтвердження прогресуючого раку кістки у рогатого динозавра - перше у своєму роді", - говорить автор дослідження Марк Кроутер.

Також команда провела комп'ютерну томографію (КТ) кістки. Потім дослідники розрізали окам'янілу кістка і розглянули її під мікроскопом, щоб дати оцінку на кістково-клітинному рівні. Для візуалізації прогресування раку були використані інструменти КТ для тривимірної реконструкції. У підсумку, вчені дійшли висновку, що у досліджуваного динозавра був один з різновидів раку - остеосаркома.

Для того, щоб підтвердити поставлений діагноз, скам'янілість порівняли з малою гомілковою кісткою здорового динозавра, а також з кісткою людини з остеосаркомою. Аналіз показав, що у динозавра була запущена стадія раку, який міг поширитися на інші частини організму.

"Великогомілкова кістка вказує на агресивний рак на пізній стадії. Рак мав би згубні наслідки для динозавра і зробив би його дуже вразливим перед грізними тиранозаврами. Той факт, що цей динозавр, який живиться рослинами, жив у великому стаді, дозволив йому прожити довше", - зазначає експерт.

Остеосаркома - одна з найпоширеніших форм злоякісних утворень кісткової тканини. Пухлина часто виникає у дітей, підлітків, молодих людей. Остеосаркома може розвинутися в будь-якій кістці скелета, проте улюбленою її локалізацією є довгі трубчасті кістки нижніх кінцівок, які утворюють колінний суглоб.

За словами вчених, нове дослідження задає новий стандарт для діагностики неясних захворювань, знайдених в скам'янілостях динозаврів. Встановлення зв'язків між хворобами людини і хворобами давнини допоможе вченим краще зрозуміти еволюцію і генетику різних захворювань.

Додамо, що ракові захворювання вважаються другою з основних причин смерті в світі. У 2018 році від онкології, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), померли 9,6 мільйона чоловік.

Як повідомляв "Апостроф", в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ виявили кісткові останки мамонта зі збереженими м'якими тканинами.