RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Розтанулі альпійські льодовики оголили вражаючі знахідки - деяким 9 тис. років: фото

Через глобальне потепління і зміни клімату на планеті в Альпах почали танути льодовики, які відкрили безліч цікавих і унікальних артефактів. Деякі з них стали відомими науці тільки зараз - цінні археологічні пам’ятки в альпійських горах лежали сховані в льодах.

Про це повідомляє Daily Mail.

Так, нещодавно команди вчених виявили зав'язану нитку рослинних волокон, вік яких складає близько 6 тисяч років, старовинну дерев'яну фігурку, мереживні черевики з останками доісторичної людини, що датуються 2800 р. до н. е., а також інші безцінні для науки знахідки по всій території Альп.

За словами археологів, льодовики тануть надзвичайно швидко і є ризики втратити артефакти, які зберігає лід просто через брак часу на їх дослідження.

"Такі матеріали, як шкіра, дерево, берест та текстиль, можуть бути зруйновані ерозією", - пояснила археолог Регула Гублер.

Льодовики приховують безліч пам'яток археології, настільки великих, що в науці з'явилася нова галузь досліджень - археологія льодовиків. І хоча археологи усвідомлюють руйнівність кліматичних змін, багато хто визнає, що це створило "можливість" різко розширити розуміння гірського життя тисячоліття тому.

Археолог Марсель Корнеліссен минулого місяця здійснив експедицію до віддаленої льодовикової ділянки біля льодовика Бруніфірм у східному швейцарському кантоні Урі.

"Ми робимо дуже захоплюючі знахідки, які відкривають вікно в ту частину археології, про яку нам невідомо", - сказав Корнеліссен.

Довгий час вважалося, що доісторичні люди страшилися високих гір, але низка останніх знахідок виявляє прямо протилежне. Доктор Гублер і її команда проаналізували зв'язану нитку луб'яних волокон, знайдену біля перевалу Шнідейох в Альпах, якій, як вважають, більше 6 тисяч років. Раніше в цьому місці виявили футляр для стріл, датований 3000 роком до н.е., а також пару шкіряних штанів та взуття, а також сотні інших артефактів, датованих 4500 роком до н. е. Це, на думку вчених, свідчить про те, що первісні люди піднімалися в гори на висоту до 3 тисяч метрів, шукаючи кристали та інші основні матеріали.

Через швидке танення льодовиків археологи закликають туристів, які захоплюються пошуками давніх артефактів, попереджати їх про знахідки.

Так, в 1999 році італійські туристи знайшли різьбу по дереву на льодовику Аролла в південному кантоні Уоліс і замість того, щоб попередити експертів, вони повісили його на стіні вітальні.

П'єр Ів Ніко, археолог з історичного музею Уолліса в Сіоні, зазначив, що невідомо, "скільки таких предметів було зібрано в Альпах за останні 30 років і зараз вони висять на стінах вітальні".

Як повідомляв "Апостроф", в Італійських Альпах може зникнути найвідоміший в країні льодовик - гора Мармолада в Доломітах.