RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Небесний Хелловін: астрономи опублікували кольоровий знімок туманності Череп

Напередодні свята Хеллоуїн астрономам з Європейської південної обсерваторії (ESO) вперше вдалося отримати чітке кольорове зображення химерної газової туманності, форма якої нагадує череп.

Знімок і його опис опубліковано на офіційному сайті ESO.

На знімку, який був отриманий за допомогою телескопа Very Large Telescope (VLT) в чилійській пустелі Атакама, зафіксована газова туманність, розташована в центрі південного сузір'я Кита. Досить чітке кольорове зображення астрономи отримали завдяки встановленому на телескопі приймачі FORS 2. За допомогою спостережень, які велися "в променях, що випускаються атомами окремих хімічних елементів", було отримано дані про хімічний склад і структуру об'єкта.

Знімок показує, що туманність Череп (наукова назва NGC 246) насичена воднем, позначеного на зображенні червоним кольором, і киснем, який відзначений блакитним кольором. Вона розташована приблизно в 1600 світлових роках від Землі і являє собою залишки давно померлої зірки, схожої на наше Сонце. Від потужного світила залишилося тільки її оголене ядро - білий карлик. Це одна з двох зірок, видимих в центрі об'єкта NGC 246.

"Ця туманність відома вже кілька століть, але тільки в 2014 році астрономи за допомогою телескопа VLT виявили, що крім білого карлика і його компаньйона в серці туманності Череп захована третя зірка, яку на знімку не видно. Цей тьмяний червоний карлик перебуває по сусідству з білим - на відстані від нього, приблизно в 500 разів більше, ніж відстань від Землі до Сонця ", - йдеться в релізі ESO.

Як повідомляв "Апостроф", вчені зауважили яскраві надшвидкі спалахи в атмосфері Юпітера, їх назвали блискавками-ельфами.