RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Вчені знайшли поховання дитини, яка жила 8 тис. років тому, і розгадали важливу таємницю: фото

Археологи Австралійського Національного університету (АNU) виявили на острові Алор в Індонезії рідкісне дитяче поховання, вік якого становить 8 тисяч років.

Про це повідомляє сайт АNU.

Єдине у своєму роді поховання в регіоні відноситься до раннього середнього голоцену і дає важливе уявлення про практику поховання тих часів.

Провідний дослідник доктор Софія Сампер Карро сказала, що дитина у віці від чотирьох до восьми років була похована під час церемонії.

"Вохристий пігмент був нанесений на щоки і лоб, а каміння кольору охри було поміщене під голову дитини, коли її ховали", - сказала вона.

Археологи дуже рідко знаходять дитячі поховання, і це єдине поховання дитини того часу виявлене в регіоні.

"З 3000 років тому і до наших днів ми починаємо бачити більше дитячих поховань, і вони дуже добре вивчені. Але, не маючи нічого з раннього періоду голоцену, ми просто не знаємо, як люди цієї епохи зверталися зі своїми померлими дітьми. Ця знахідка змінить це", - зазначила лікар.

Примітно, що кістки рук і ніг дитини були вилучені перед похованням.

"Відсутність довгих кісток - практика, яка була зафіксована в декількох інших похованнях того ж періоду на Яві, Борнео і Флоресі, але ми вперше бачимо це в похованні дитини. Ми не знаємо, чому практикувалося видалення довгих кісток, але, ймовірно, це якийсь то аспект системи переконань людей, що жили в той час ", - пояснила доктор Карро.

Крім того, розрахунковий вік дитини по зубам відповідає віку від шести до восьми років, але скелет відповідає віку від чотирьох до п'яти років.

"Ми хочемо провести подальші палео-медичні дослідження, щоб з'ясувати, чи пов'язаний цей менший скелет з дієтою, навколишнім середовищем або, можливо, з генетичної ізоляцією на острові", - говорить вчений.

Більш рання робота доктора Карро показала, що черепа дорослих з Алора також були маленькими. Ці мисливці-збирачі харчувалися в основному морський їжею, і є дані, що свідчать про те, що насичення білком з одного джерела їжі може викликати симптоми недоїдання, що впливає на зріст. Однак вони могли харчуватися іншими земними ресурсами, такими як бульби.

Порівнюючи інші поховання дорослих тих часів з цим дитячим похованням, вчені сподіваються побудувати хронологію і загальний погляд на похоронні практики в цьому регіоні від 12 до 7 тисяч років тому.

Як повідомляв "Апостроф", в графстві Хемпшир у Великій Британії археологи виявили страшну знахідку - останки дівчинки-підлітка, яка померла ще в 776-899 роках. Вчені вважають, що перед смертю над дитиною жорстоко поглумилися - їй відрізали ніс і губи, а можливо, і зняли скальп з голови.