RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю останків тварини, що жила 100 млн років тому: фото

Скам'янілі останки тварини, яка мешкала на Британських островах близько 100 мільйонів років тому, помилково було прийнято за шипи акулячих плавників. Дослідники з Портсмутського університету з'ясували, що насправді кістки є фрагментами щелепи птерозавра.

Про це повідомляє видання Daily Mail з посиланням на опубліковані результати дослідження.

Останки, які були виявлені під час видобутку фосфатів на болотах і вважалися шипами акулячих плавників, зберігалися в британських музеях. Дослідники з Портсмута звернули увагу на деякі відмінності, які дозволили класифікувати знахідку як фрагменти щелепи птерозавра.

"Однією з таких особливостей є крихітні отвори, через які нерви виходять на поверхню і використовуються птерозаврами як органи чуття. У шипів акулячих плавників їх немає, але ранні палеонтологи явно упустили ці особливості", - зауважив автор дослідження, палеонтолог хребетних Рой Сміт з Портсмутського університету.

Таким чином, два з виявлених примірників були ідентифіковані як птерозавр під назвою Ornithostoma. Ще один екземпляр явно відрізняється, але його вид поки залишається палеонтологічної загадкою.

"Це дуже цікаво - виявити цього загадкового птерозавра прямо тут, у Великій Британії. Невеликий дзьоб відрізняє його від Ornithostoma, можливо, так само, як велика біла чапля може відрізнятися від чаплі", - зауважив ще один дослідник, палеобіолог Дейв Мартіл з Портсмутського університету.

Відомо, що птерозаври з такими дзьобами в той час мешкали в Північній Африці.

"Ця знахідка важлива, тому що вона розширює наші знання про ці стародавніх і чарівних літаючих доісторичних рептилій", - додав професор Мартіл.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Африці вчені вперше виявили останки динозавра сімейства гадрозаврові, виявилося вони могли долати вплав сотні кілометрів.