RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Вчені зробили крок до створення квантового інтернету - буде надшвидким

Вчені зробили важливе відкриття, яке робить реальністю надшвидкий квантовий інтернет - вони змогли "телепортувати" висококваліфіковану квантову інформацію на відстань 44 кілометри, що відкриває нові можливості для зв'язку нового покоління.

Про це повідомляє журнал PRX Quantum.

Команда американських вчених досягла більш ніж 90 відсотків рівня точності даних завдяки квантовій інформації, надсилаючи її через великі волоконно-оптичні мережі.

"Це ключове досягнення на шляху побудови технології, яка перевизначить спосіб ведення глобальної комунікації", - заявив фізик Панайотис Спенцуріс з лабораторії фізики і прискорювачів частинок Фермілаб, що базується в Каліфорнійському технологічному інституті (Caltech).

Відкрита вченими технологія Quantum Internet використовує кубіти - це невимірені частинки, які залишаються зваженими у поєднанні можливих станів.

"Уявімо, що ці заплутані кубіти є парою кубиків - хоча кожен може приземлитися на будь-яку кількість, вони обидва гарантовано потраплять до семи незалежно від того, на якій відстані вони знаходяться. Дані в одному місці миттєво відображають дані в іншому. Завдяки розумному розташуванню заплутування трьох кубітів, можна змусити стан однієї частинки прийняти "кидок кісток" іншій через їх взаємозаплутаного партнера. У квантовій землі це так само добре, як перетворити одну частинку на іншу, миттєво телепортувати її ідентичність на відстань", - пояснюють вчені цей складний процес.

На початку процесу, як наголошують вчені, потрібно встановити заплутаність, а потім підтримувати її, оскільки кубіти направляються до місця призначення через оптичні волокна (або супутники).

Загалом довжина волокна, що використовується для передачі інформації, становила до 44 кілометрів,що стало новою межею того, наскільки можна відправляти заплутані кубіти і успішно використовувати їх для телепортування квантової інформації.

"Ще ніколи не було продемонстровано успішну роботу на такій великій відстані з такою точністю, і це наближає міську квантову мережу до реальності - хоча попереду у нас ще багато років, щоб зробити це можливим. Завдяки цій демонстрації ми починаємо закладати основу для будівництва столичної квантової мережі в районі Чикаго", - говорить Спенцуріс .

Квантове заплутування та телепортація даних є складною наукою - експерти до кінця не розуміють, як в кінцевому підсумку це може використовуватися в квантовій мережі. Кожне підтвердження такої концепції ставить вчених трохи ближче до створення такої мережі.

Окрім того, що відкриття вчених обіцяє значний приріст швидкості та обчислювальної потужності, квантовий інтернет буде надзвичайно безпечним.

Як повідомляв "Апостроф", раніше розташований на Гаваях найбільший в світі телескоп Іноує, створений Національним науковим фондом (NSF) США, передав перше зображення сонячної плями, ширина якого 16 тисяч кілометрів - перевищує діаметр Землі.