RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Біля узбережжя Австралії на глибині 3 км вчені виявили хижих істот: фото

Біля берегів Австралії вчені виявили нові види хижих морських губок - м'ясоїдні губки здатні захоплювати дрібних ракоподібних та іншу здобич.

Про це пише видання Express.

Хижі морські губки - один з найбільш інтригуючих видів в океані, про існування якого стало відомо лише 25 років тому.

"Наше відкриття показує, скільки глибоких океанів ще слід дослідити. Ці губки досить унікальні тим, що їх можна знайти лише в цьому конкретному регіоні Великої Австралійської затоки - регіоні, який був призначений для глибоководних розвідок нафти", - заявив доктор Меррік Екінс, дослідник Квінслендського музею колекцій морських безхребетних.

Клітини морських губок за час свого розвитку еволюціонували до стану вилучення кисню та їжі з води. Незважаючи на відсутність нервової, травної або кровоносної системи, такі відносно прості істоти існують у певній формі вже 500 мільйонів років.

Однак м'ясоїдні губки суттєво відрізняються від відомих видів - ці нещодавно відкриті зразки повністю втрачають цю здатність. Натомість ці губки-вбивці здатні захоплювати дрібних ракоподібних та іншу здобич своїми нитками та гачками і харчуватися ними.

Дослідники в цьому дослідженні виявили наступні нові види м’ясоїдних губок: Nullarbora heptaxia, Abyssocladia oxyasters та Lycopodina hystrix.

Ці нові види тісно пов'язані з іншими, але не м'ясоїдними видами губки Guitarra davidconryi. Всі чотири види були виявлені на глибині до 3 842 футів (3 км). Вони були виявлені у Великій Австралійській затоці (Південна Австралія).

"Ці нові види є першими зареєстрованими хижими видами з Південної Австралії і збільшують кількість видів, зареєстрованих з Австралії до 25", - додали вчені.

Як повідомляв "Апостроф", вчені описали химерного ссавця, який отримав назву "божевільний звір" - він жив 66 мільйонів років тому. Дослідження вчених дає нові уявлення про еволюцію ссавців з південного суперконтиненту Гондвана, що сьогодні став Африкою, Південною Америкою, Австралією, Антарктикою, Індійським субконтинентом та Аравійським півостровом.