RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вчені змогли розгадати одну з найцікавіших загадок Марса

Група дослідників з Університетів Оклахоми і Мілана проаналізували жовто-коричневий ярозит, знайдений в антарктичному льоді, який також присутній на Марсі.

Про це пише тематичне видання Science.

У статті йдеться про те, що ярозит вперше виявили на Марсі ще в 2004 році, коли марсохід NASA "Оппортьюніті" проїхав по дрібним піщинкам, які складаються з цього мінералу.

Тоді про це відкриття написали провідні видання, адже для формування ярозита потрібна вода, а також залізо, сульфат, калій і кисле середовище.

Зараз дослідники взялися за новий проект, щоб зрозуміти, як ярозит міг опинитися в антарктичному льоді. Вчені припустили, що мінерал міг стати поширеним через випаровування обсягів солоної і кислої води. Але лужні базальтові породи в корі нейтралізували б кислотну вологу.

"Інша ідея полягає в тому, що ярозит народжується всередині відкладень льоду, які могли покривати планету протягом мільярдів років. Згодом вони росли, акумулюючи пил - і могли трансформувати її в ярозит. Однак цей процес ніколи не спостерігали ніде в Сонячній системі", - йдеться в дослідженні.

На Землі ярозит найчастіше зустрічається у відходах гірської промисловості і вчені зовсім не очікували знайти цей мінерал в Антарктиці.

"Ця знахідка вказує на те, що ярозітом так само утворилися і на Марсі - в товщі льоду", - додав геохімік з Університету Оклахоми Меган Елвуд Мадден, який брав участь в дослідженні.

Раніше ми розповідали, що вчені розгадали таємницю моторошної загибелі туристів на перевалі Дятлова.