RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи знайшли могилу скіфського вождя - поруч були поховані воїн-"гігант" і кінь: фото

Російські археологи в Ростовській області на розкопках кургану виявили незвичайне поховання, яке відноситься до скіфського часу (IV століття до н. Е.). Разом із знатним людиною були поховані воїн і кінь.

Про це повідомляють на сайті Донського державного технічного університету.

Поховання знатної людини або вождя племені скіфської епохи було пограбовано, ймовірно, незабаром після створення кургану. З останків тут виявлено тільки череп, датувати поховання допомогли знахідки залишків п'яти амфор, які відносяться до цього періоду.

Поруч з центральним похованням були виявлені супутні поховання - воїна і коня. За звичаями скіфської епохи, воїн, який був величезного зросту (близько двох метрів), був убитий під час проведення похоронної церемонії. На його останках виявили золотий ланцюжок, поруч лежали два списи і великий залізний меч, характерний для племен Південного Приуралля. Меч цього воїна погано зберігся, однак археологи виявили, що його рукоять була покрита тонкою золотою фольгою.

Біля воїна археологи знайшли пращу для метання каменів, сагайдак зі стрілами і кілька зламаних стріл, наконечники копій і лекіф (грецький посудина для пахощів або масла). Ймовірно, над останками було здійснено обряд, під час якого жрець вимовляв заклинання і зламав над тілом держаки стріл, посипавши його зламаними стрілами.

У похованні коня, який був священною твариною для скіфів, виявлено нехарактерну для місцевих племен прикрасу - литий наносник голови оленя. Такий артефакт характерний для племен Приуралля або гірського Алтаю. У похованні також виявлено незвичайний для цих широт і епохи бронзовий казан з горизонтальними ручками, який відрізняється від скіфських котлів, що мають вертикальні ручки, розташовані зверху. Котли з бічними ручками виготовлялися в Південному Приураллі.

Повні дані про поховання стануть відомі після аналізу металу і кісткової тканини, виявлених при розкопках. Зокрема, антропологічні дослідження повинні визначити, стать, вік і місце народження людини, знайденої в кургані.

Як повідомляв "Апостроф", міжнародна команда вчених, провівши обстеження знахідку в південній Чехії, прийшла до висновку, що слов'янські племена до впровадження кириличного письма користувалися рунами.