RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

В Іспанії знайшли дивний артефакт із зображеннями тварин, якому майже 12 тис. років: фото

Археологи виявили в Іспанії кам'яну табличку із вигравіруваними зображеннями тварин кам’яного віку, якій більше 11,7 тисяч років.

Про це пише видання Zenger.

Кам'яну табличку, якій, як вважають вчені, понад 11,7 тисяч років, виявили під час розкопок на археологічній ділянці Ковес дель Фем минулого літа.

"Команда працювала на місці минулого літа, щоб відшкодувати збитки, спричинені повенями", - розповіла професор Ракель Піке Уерта з Автономного університету Барселони.

Ковес-дель-Фем - це печера, розташована в муніципалітеті Улдемолінс, у східній іспанській провінції Таррагона, що в регіоні Каталонія. Гравюра містить зображення шести фігур тварин - двох оленів (самця та самки), двох кіз чи корів та двох невстановлених тварин.

Увагу вчених привернув той факт, що знайдена табличка з гравюрами старіша від місця, де вона з'явилася. Також вчені планують вивчити гравюру з точки зору символізму щодо стосунків між чоловіками та жінками даного періоду розвитку суспільства.

"Ми знали, що люди, які мешкали в печері між 6 і 4 тисячами років до н. е., використовували камені для виготовлення знарядь праці. Але ми не очікували цього відкриття - гравюри на кам'яній дошці, і це було великим сюрпризом", - сказала 56-річна професор Уерта.

Археологи вважали, що таблиці від 15 до 11,7 тисяч років і вона відноситься до кінця епохи палеоліту, що тривав близько 2,5 мільйонів років.

Походження артефакту досі незрозуміле для вчених, але існують різні теорії щодо його присутності у цій області.

"Річка могла перенести старі рештки в інші, молодші сектори", -сказала професор Уерта, додавши, що молодші громади, члени яких, як правило, рили нори, щоб зберегти там свої речі, відкрили старіші рівні і перенесли цей шматок на своє місце.

Вона додала, що його могли використовувати для обміну правилами з рештою громади або навіть для символізації племені або громади.

"Гравюри дуже натуралістичні, оскільки ви можете побачити деталі тварин на гравюрах, і вони навіть мають деякі частини, заповнені для того, щоб зобразити хутро", - сказала професор.

Як повідомляв "Апостроф", в ізраїльському Національному парку Ніца в пустелі Негев в Ізраїлі абсолютно випадково знайшли християнський надгробок, вік якого понад 1,4 тис. років.