RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Метановий дощ і шторм розміром в Землю: вчені назвали сім неймовірних погодних явищ в Сонячній системі, фото

У деяких місцях нашої Сонячної системи трапляються погодні явища, які вражають своїми масштабами: величезні пилові бурі на Марсі можуть охопити всю планету, а на Юпітері та Сатурні бувають величезні шторми - більші, ніж діаметр декількох планет Земля.

Про це пише видання LiveScience.

Ураган розміром із Землю на Юпітері

Ця буря вирувала на Юпітері протягом століть - розмір її області приблизно в 1,3 рази перевищує ширину нашої планети. Вчені вважають, що її коріння заглиблюються в Юпітер у 100 разів глибше за земні океани. Однак останні дані свідчать про те, що буря може зменшуватися, хоча вона може поглинути інші шторми, щоб отримати новий поштовх.

Блискавка на Сатурні у 10 тисяч разів потужніша за земну

Ми не тільки могли бачити блискавку на Сатурні, але і чути її. Космічний корабель NASA " Кассіні ", який обертався навколо Сатурна з 2004 по 2017 рік, зміг помітити блискавку на планеті в денний час - за даними NASA деякі її удари в 10 тисяч разів потужніші, ніж на Землі.

Спалахи на Сонці здатні вивести з ладу електромережі на Землі

Сонце може спричинити катастрофічні наслідки на нашій планеті. Сонячні бурі, які складаються з вибухів радіації та заряджених частинок, можуть серйозно пошкодити супутники, що стежать за ситуацією на Сонці. Вчені прогнозують, що в разі наближення великої сонячної бурі до Землі супутники та електромережі потрібно буде вимкнуто, щоб вони не вийшли з ладу.

У 1989 році сонячний спалах вже зупинив передачу електроенергії від генеруючої станції Hydro Québec, спричинивши відключення електроенергії: тоді шість мільйонів людей залишились без електрики протягом дев'яти годин.

Вихор на Венері рухається швидше за свою планету

На південному полюсі Венери знаходиться великий вихор розміром з Європу, що кружляє в атмосфері. Атмосфера на Венері рухається швидше, ніж планета, досягаючи швидкості 400 кілометрів на годину - у 60 разів швидше, ніж планета обертається.

Вітер на Нептуні швидший за швидкість звуку

На Нептуні - найвіддаленішій від Сонця планеті - найшвидший вітер у Сонячній системі. На найвищих висотах планети, де метан надає Нептуну синій колір, вітри можуть досягати швидкості понад 2100 кілометрів на годину або в 1,6 рази швидше за швидкість звуку. Ці величезні вітри також породжують деякі великі шторми, такі як знаменита "Велика темна пляма", побачена зондом " Вояджер-2" в 1989 році.

Марсові пилові бурі: торнадо видно з космосу

У 2018 році величезна пилова буря охопила поверхню Марса, закриваючи більшу частину його поверхні. Ці бурі досить регулярні на Марсі і трапляються кожні кілька років, але ця була особливо великою. Пилові бурі на Марсі спричинені тим, що Сонце нагріває атмосферу планети, піднімаючи пил із поверхні. Торнадо - "пилові дияволи" утворюються, коли поверхня нагрівається разом з близьким до неї повітрям. Піднімаючись, воно може контактувати з більш прохолодними невеликими сегментами повітря вище, що в свою чергу призводить до обертання стовпа повітря.

Метановий дощ на Титані

Найбільший Місяць Сатурна Титан - одне з найзагадковіших тіл Сонячної системи з найдивовижнішим кліматом, який інтригує вчених в протягом багатьох років. На Титані метан іноді випадає у вигляді дощу, після того як він випаровується з поверхні і утворює густі хмари. Метановий дощ на холодному Місяці Сатурна падає дуже повільно через низьку гравітацію і густу димку, тож людина могла відчути на собі кожну його краплю.

Нагадаємо, нещодавно вчені отримали зображення безлічі "кривих" галактик, зроблене телескопом Hubble.